Planinsko Društvo Vrhnika

Povžarji

Pohodna skupina Povžarji je poleg Vašanov edina pohodna skupina, ki se je do leta 1999 redno udeleževala vsakoletnih pohodov iz Vrhnike na Triglav. Začetki pohodov segajo v leto 1976, ko so se prvega pohoda udeležili Jaka Susman, Janez Susman, Franci Susman, Andrej Velkavrh, Rudi Velkavrh in Franci Petkovšek. Pohodniki so za pot potrebovali tri dni, poleg tega pa so vso pot prehodili v popolni planinski opremi.

Vsako leto se je število pohodnikov povečevalo, tako da se je pohoda udeleževalo od 12 do 20 ljudi. Edini, ki se je vsako leto udeležil pohoda in opravil še kakšnega povrh je bil Jaka Susman – Uš.

Skupaj z ostalimi vrhniškimi skupinami smo se udeležili vseh štirih jubilejnih pohodov, vključno z lanskim 35. Lenčevim pohodom iz Vrhnike na Triglav. V zadnjih dvajsetih letih je organizacija vseh pohodov na precej višji ravni kot pri začetnih pohajkovanjih proti Triglavu. Dobro je organizirana spremljevalna ekipa, ki skrbi za prehrano, pijačo in dobro počutje pohodnikov. Predvsem bi lahko pohvalili dva izvrstna spremljevalca in seveda kuharja, brez katerih se zadnjih nekaj pohodov ne da zamisliti, to sta žal že pokojni Metod Osredkar in naš oskrbnik na Planini Mirko Goričan.

Pred dobrimi desetimi leti se je naši skupini pridružila tudi skupina planincev iz Bevk, ki smo jim nadeli ime Tulipani (močvirski tulipani) in zanimivo tudi Enn Stolk, ki pa je pravi tulipan iz Nizozemske. Ob jubilejni 25-letnici organiziranih pohodov z Vrhnike na Triglav smo se odločili, da nekoliko spremenimo traso vsakoletnih pohodov in tako spoznamo še lepote drugih delov Slovenije.

Tako smo v letu 2000 pričeli s tridnevnim pohodom po Pohorju. Prehodili smo pot od Mariborskega Pohorja do Kremžarjevega vrha nad Slovenj Gradcem. V naslednjih letih smo nadaljevali pohode po Slovenski planinski transverzali in pot v letu 2008 zaključili na Hleviški planini nad Idrijo. V letu 2009 smo se z ostalimi vrhniškimi skupinami udeležili tradicionalnega 35. Lenčevega pohoda z Vrhnike na Triglav z 21 pohodniki v različnih skupinah.

Veliko je bilo kilometrov, nekaj žuljev, telečjih nog v jutrih, bolečin v kolenih, a vse se pozabi, ko se zvečer usedemo za isto mizo, spijemo nekaj pločevink, razveže se jezik in utrujeni, a vedrih obrazov odrinemo v svoje sobe, senike ali kar na travo na počitek.

Če pogledamo nazaj, se je skupina zelo dobro odrezala in čeprav smo se delili skoraj vsak dan v manjše skupinice (glede na zmožnosti), je bilo vzdušje pozitivno. Tukaj je prednjačil naš novi član Komar z vriskanjem in tako naznanjal, da se bližajo Povžarji z neznansko hitrostjo. K tej brzini je predvsem dodajal Armstrong (Peter) s svojimi klanci, Susi z vztrajnostjo, Bojan s preučevanjem poti na mobilcu in Enno s svojo kondicijo. Drugo malo bolj umirjeno skupino so sestavljali stezosledec Langi, fotograf Jani, Jože – Tulipan, Franci – Propolis, Dare – Moped in Mare – Klobuček. Sploh pa ne smemo pozabiti naše oskrbe Francija – Petkota in Vinkota, ki sta skrbela za naše želodčke (trda, mehka in tekoča hrana).

V letošnjem letu bo pohodna skupina Povžarji od 22. do 24. julija nadaljevala pohod po transverzali od Vojskega do Čavna in naprej proti Javornikom.

Ko smo se Povžarski pohodniki zbrali v domu Krajevne skupnosti Stara Vrhnika na zaključnem srečanju smo sklenili, da v letošnjem letu izpeljemo pohod 100 Povžarjev iz Pokljuke na Triglav. Datum pohoda bomo določili na naslednjem sestanku v mesecu marcu, predvidevamo, da bo pohod konec meseca avgusta, teden dni pred našo tradicionalno gasilsko veselico.

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2010 ob 50 letnici društva.

Planinci PD Tržič obiskali Vrhniko

Mesec dni pred novoletnimi prazniki je Jožeta Školca, vodnika PZS pri Planinskem društvu Vrhnika poklical njegov kolega, vodnik PZS in gorski reševalec iz PD Tržič

Več >>