Planinsko Društvo Vrhnika

Triglavke

Začetki pohodov ženske ekipe “Triglavk” segajo v leto 1991. Takrat se nas je 17 žensk zbralo in odločilo, da se tudi me podamo na pešpot iz Vrhnike naTriglav. Pobudnik in organizator tega pohoda je bil Lenaršič Franc, imenovani “Lenč”. Zaradi takratnih vojnih razmer smo morali spremeniti prvotno traso mimo vojašnice na Stari Vrhniki na pot skozi Star Maln v Zaplano in od tod dalje po dogovorjeni poti. Celotno traso je pripravil Lenč, jo dokumentiral ter dal plan vsaki udeleženki že pred pohodom. Vso pot je prej v celoti prehodil, tako da ni bil nikoli v dilemi, kam mora iti. Vse je pripravil do potankosti. Prvo leto sta bila v spremstvu Martin in Metod, ki sta svoje delo zelo dobro opravila in nam pripravila odlične kuhane obroke.

Tako smo že na prvem pohodu marsikaj spoznale. Predvsem našo prelepo domovino Slovenijo, ki jo sicer z avtom nikakor ne moreš tako doživeti, kot jo lahko na pešpoti. K temu je veliko dodal tudi Lenč, ki je za gore dobesedno živel. S svojim znanjem o gorah, poteh in rastlinah v visokogorju je navdušil marsikoga, da je začel hoditi v hribe. Znal je hoditi, se ustaviti in opazovati naravo ter vse, kar se je v njej dogajalo. Pokazal nam je marsikatero zdravilno rastlino in za večino njih je vedel tudi, za kaj je koristna. Za pravilno hojo je poskrbel tudi Ilčk, ki je po navadi hodil prvi in nam tako dajal tempo, ki je za celodnevno hojo pač poseben. Seveda smo se vmes večkrat ustavile, ogledovale novo pokrajino ter vmes slišale marsikateri vic, s katerim je znal Lenč popestriti dan. Tudi same smo poskrbele, da je bila naša kondicija primerna za veliko ur hoje na dan in v glavnem ni bilo težav. Razen nekaj žuljev, ki so bili prisotni na vseh pohodih, ni bilo večjih poškodb. Lenč je znal pozdraviti žulje na prav poseben način in to zelo hitro. Skozi žulj je potegnil šivanko s sukancem, tako da je tekočina iz žulja odtekla na obeh straneh ob sukancu. Potem je nit zavezal in stvar je bila zaključena, morda je samo še malo posprejal z antibiotikom. Nismo mogle verjeti učinku tega. Prav vsak žulj se je v dveh do treh dneh posušil. Naslednja leta je to njegovo delo prevzela Mateja, zato smo jo vse klicale “dohtarca”, kar je ostala vsa leta naših pohodov. Žal nas je Lenč leta 1993 malo pred tretjim pohodom nenadoma in mnogo prezgodaj zapustil. Zato smo se morali v mesecu dni popolnoma na novo organizirati. Prosile smo Jožeta Šušteršiča, da bi on nasledil Lenča. Vedele smo, da je tudi Jože zelo veliko hodi v hribe in da nam lahko pomaga pri naših odpravah. Privolil je in tretji pohod smo opravili točno po napisani trasi, kakor si jo je Lenč zamislil. V letu 1994 smo organizirali jubilejni 20. pohod na Triglav in ga poimenovali “jubilejni Lenčev pohod”. Me pa smo postale »Lenčeve punčke«. Lenč je bil namreč prvi, ki je skupaj s tudi že pokojnima Stanetom Urhom in Petkovšek Jako prvič prehodil pot od Vrhnike do Triglava. Leta 1995 smo se Lenčeve punčke odločile, da začnemo delati transverzalo. Tako smo v sedmih etapah po pet dni prepešačile Slovensko planinsko transverzalo od Maribora do Ankarana. Začele smo leta 1995 in končale leta 2003. Do danes smo osemkrat osvojile Triglav z Vrhnike.

V vseh teh osemnajstih pohodih se je zamenjalo že nekaj vodnikov – spremljevalcev. Vsem HVALA! Zadnja leta nas spremljajo in vodijo Bogdan, Marjan in Jože. Punčke pa po svojih močeh prispevamo svoj delež k najlepšim dnevom, preživetih vsako leto v naših gorah.

V vseh teh letih nas je hodilo skupno nad petdeset žensk. Kako smo to opravljale po letih, je razvidno iz spodnje tabele. Na posameznem pohodu nas hodi največ 16, kar je za organizacijo pohoda tudi najprimerneje.

Med nami je veliko takih, ki smo že srečale Abrahama, zato nas motivira napis na skali pod Jalovcem: Hodi v planine, dokler je čas. Ker prišel bo čas, ko ne bo več čas.

Besedilo je povzeto po brošuri, ki je bila izdana leta 2010 ob 50 letnici društva.

Leto pohoda
Datum pohoda
Št. pohodnic
Trasa pohoda
1991
23.7. – 27.7.
21
Vrhnika – Triglav
1992
21.7. – 25.7.
24
Vrhnika – Triglav
1993
27.7. – 31.7.
25
Vrhnika – Triglav
1994
20.7. – 24.7.
26
Vrhnika – Triglav
1995
25.7. – 29.7.
26
Maribor – Solčava
1996
23.7. – 29.7.
23
Solčava – Jezersko
1997
29.7. – 2.8.
19
Jezersko – Golica
1998
28.7. – 1.8.
19
Golica – Krn
1999
20.7. – 24.7.
22
Vrhnika – Triglav
2000
25.7. – 29.7.
16
Krn – Idrija

 

Triglavke

Triglavke po poti skozi Zalo

V jutru pomladne sobote (20. 4. 2024) je zaradi nestabilnega vremena na zbirnem mestu za staro šolo padla odločitev, da bo tokratni pohod Triglavk po

Več >>
Triglavke

Triglavke v Vipavski dolini

V sobotnem jutru (16. 12. 2023)  smo se z osebnimi avtomobili odpeljali do izhodišča našega pohoda med Vipavskimi griči in vinogradi v Velike Žablje. Pohod

Več >>
Triglavke

Mrzl’k nas je dobro ogrel

V soboto 30. 9. se je začelo v Žireh. Vedele smo, da nas čaka vzpon in upale, da nam ne bo pobral veselja do klepeta,

Več >>