Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>

»Povžarji« nadaljevali pot po Slovenski planinski transverzali

Pohodna skupina »Povžarji«, ki deluje v okviru Planinskega društva Vrhnika je letos nadaljevala pohod po Slovenski planinski poti in ga tudi uspešno zaključila.

V četrtek 21. julija je na pot krenilo rekordno število pohodnikov in to kar 18.

Pot smo pričeli pri  Škocjanskih jamah, nadaljevali preko Artviž in se v zgodnjih popoldanskih urah ustavili v Slivju, kjer smo planirali prenočitev na prostem pri domu Krajevne skupnosti. Vmes sta nam naša vrla kuharja Franci in Sandi pripravila obilno malico, tako da nismo bili niti lačni niti žejni.

Ob prihodu v Slivje nas je presenetila nevihta zato smo bili prisiljeni poiskati zavetje nekje pod streho. Na pomoč nam je priskočil predsednik tukajšnjega turističnega društva g. Renko Milan in nam ponudil prenočišče kar v dvorani Krajevne skupnosti.

Seveda je prej sledilo še pozno popoldansko kosilo, ki sta nam ga pripravila naša kuharja.

Noč je bila kar pestra, saj je zunaj divjala kar močna nevihta, tako da se je naš Dare zjutraj zbudil precej vlažen, saj je noč na vsak način hotel prespati v naravi.

Zjutraj je sledil močan zajtrk s čajem in seveda kavico in pot naprej proti Markovščini, Skadanščini in Slavniku.

Spremljevalni kombi se je medtem premaknil proti Kozini in počakal pohodnike na vrhu Slavnika, kjer pa je bila koča zaprta, saj obratuje le v soboto in nedeljo.

Kljub temu pohodniki niso ostali lačni in žejni, saj so bili spremljevalci dobro založeni z potrebnimi prehrambenimi – tekočimi zadevami.

Pot je pohodnike vodila v dolino proti vasi Prešnica, kje so se okrepčali in nadaljevali pot proti Socerbu.

Pri gradu Socerb jih je že čakala spremljevalna ekipa z kosilom in to z našo tradicionalno jedjo prebrancem, ki nikoli ne manjka na naših pohodih.

Po nekoliko daljšem odmoru in uživanju po prelepem razgledu so se pohodniki odpravili proti Ospu, kjer smo prej planirali postanek in prenočišče v tamkajšnjem kampu.

Toda ubrali smo popolnoma novo taktiko, saj je tudi za to noč bilo napovedano močno deževje. Iz zagate nas je rešil naš prijatelj Roman, ki ima počitniško hišo nad Ankaranom. Z obema kombijema smo se odpeljali do Ankarana, kjer smo se udobno namestili v zgornjem nadstropju stanovanjske hiše.

Seveda smo prej pripravili večerjo in to kar čevapčiče in tudi nekaj rib se je našlo, tako da so bili vsi zadovoljni.

Vmes smo se šli še detektive, saj se nam je med potjo iz Socerba do Ospa izgubil naš starosta pohodnikov Tine, ki smo ga srečno našli ob cesti proti Črnemu Kalu, kjer je »štopal«.

Po obilnem zajtrku smo se z kombijema odpeljali nazaj v Osp, odkoder smo pot nadaljevali proti Tinjanu, Škofijam, Hrvatinom in zaključili v Ankaranu.

Sledilo je še zaključno slavje za katerega je poskrbel naš harmonikar Blaž in seveda kopanje na policijski plaži v Ankaranu.

Ob tej priliki bi se radi zahvalili vsem našim sponzorjem, ki se vsako leto trudijo, da pohodniki niso žejni in lačni.

Letošnji sponzorji pa so bili: M- Orel, mesarstvo Blatnik, Tonka bar, B.J pub, Bogdan Turk, Sončnica in še nekateri.

Zahvala velja tudi Romanu in g. Renku za prenočišče in seveda našemu Tinetu, ki je poskrbel za spominke.

V začetku meseca oktobra sledi še zaključek v domu Krajevne skupnosti Stara Vrhnika, na katerega bodo vabljeni vsi, ki so sodelovali na pohodu od leta 2000 do 2011.

Besedilo: Franci Petkovšek     Foto: Jože Školc

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn