Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Novice

Roman Novak prejel Zlato cankarjevo plaketo

Letošnja slavnostna akademija občine Vrhnika, na kateri podelijo Cankarjeve plakete, je bila prav posebna za Planinsko društvo Vrhnika. Najvišje priznanje – zlato plaketo je prejel

Več >>
Veseli triglavci

Veseli triglavci na Javorniku

V soboto, 18. decembra, smo se Veseli Triglavci odpravili na Javornik (1240 m). Gora se nahaja JV od Črnega Vrha, ki je bil tudi naše

Več >>
Lintverni

Lintverni v Prekmurju

Po daljšem premoru, kateremu je v največji meri botrovala epidemija, smo se Lintverni odpravili v Prekmurje. Po 2 urni vožnji smo prispeli v vasico Globoka,

Več >>

Zimzeleni na pohodu s Pokljuke v Bohinj

Po dolgem poletnem zatišju smo se drugi torek v septembru Zimzeleni zbrali in  odpeljali na Pokljuko. Med vožnjo smo dobili nekaj potrebnih navodil naše organizatorke  Elice in seveda  natančno upoštevali vsa navodila NIJZ (maske, kar tri sezname udeležencev). Srečanja smo bili vsi veseli in tudi dejstva, da nihče ni zbolel za Covid-19.

Po postanku za kavo in čaj smo se ob deseti uri pripeljali  na parkirišče pred vojašnico na Pokljuki. Jutranji hlad nas je prisilil, da smo se  bolje oblekli, nadeli nahrbtnike in se odpravili proti Uskovnici. Med potjo smo klepetali, se ozrli tudi na polje z energetskimi zdravilnimi točkami, fotografirali  kapelico na Uskovnici in  po uri hoje v koči pojedli malico.

Ob koncu postanka smo se razdelili v dve skupini. Ena se je vrnila na Pokljuko, druga pa je nadaljevala pot proti Srednji vasi. Nekaj časa smo hodili po cesti, ki pelje v dolino. Na treh odsekih smo skrajšali pot po gozdni poti. Kmalu se nam je odprl pogled na bližnji vasi Češnjico in Srednjo vas. Hodili smo dobri dve uri, saj smo morali premagati  550 m višinske razlike.

Z razgledne točke na Kresu smo imeli kot na dlani hriba Rudnico in Studor ter Senožet, kjer je urejeno tudi poletno parkirišče in zimsko smučišče. Pohod smo zaključili z obiskom sirarne v Srednji vasi, kjer smo  nakupili nekaj mlečnih izdelkov. Med tem smo dočakali tudi avtobus in se odpeljali čez Staro Fužino, mimo Bohinjskega jezera proti domu.

Za konec pa še zanimivost.  29. avgusta 2020 so ob 150 letnici vzpona prve ženske na Triglav, Rozalije Škantar, odkrili v Srednji vasi  spominsko ploščo.

Prva ženska na Triglavu je bila namreč doma iz Srednje vasi.

Zapisala: Marjana Kolenko

Slike: Sonja Zalar Bizjak

Film: Željko Jadanić

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn