Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Ihanski poti

Na prvi junijski torek smo se Sončki, ob upoštevanju veljavnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, odpeljali do Ihana in se pri Športnem parku podali po Ihanski

Več >>
Zimzeleni

Zimzeleni po poti Drvošec

Končno smo dočakali prvi pohod po dolgih mesecih čakanja na umiritev epidemije korona virusa Covid-19. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov smo se odpravili na lažji

Več >>

Tudi Zimzeleni po Hmeljski poti

Ker je bila vremenska napoved za zahodne kraje  Slovenije slaba, smo ubežali nevihtam proti vzhodu, se izvlekli iz ljubljanske megle, prečili Trojane ter se usmerili v še sončno deželo zelenega zlata – hmelja med Žalcem in Šempetrom. Hmeljarstvo se tod razvija od sredine 19. stoletja dalje in daje deželi posebno podobo, ki se spreminja z  letnimi  časi.

Hojo po Hmeljski poti smo pričeli  pred baročnim dvorcem Novo Celje v lepem parku sredi nasadov najstarejših sadik hmelja pri nas.  Dvorec je zgodovinska priča življenja in gospodarjenja celjske gospode. Lastniki so se ves čas menjavali in namembnost dvorca tudi. Dvorec je zdaj v lasti občine Žalec in vztrajno čaka na celovito prenovo.

Nas je pot vodila med njivami in že obranimi hmeljišči, preko pritokov Savinje do Krajinskega parka Ribnik Vrbje. Z razgledne terase ob jezeru smo opazovali več vrst vodnih ptic. Sledili smo panojem z informacijami in lesenim skulpturam Vinka Kovšce na nasipu reke Savinje. Žuboreča reka ni dajala videza nevarnosti, a zna biti hudi poplavna, ko prinese velike količine vode z Alp.

Korak je bil že počasen in utrujen, ko smo se ustavili pri Rimski nekropoli. Nagrobniki v parku so spomeniki elite iz rimske Celeje. Poplavna Savinja jih je v preteklosti zrušila in zakrila s prodom. Pri izkopu gramoza so jih odkrili in po kosih sestavili v celoto, za pogled v zgodovino.

Mi smo svoj načrt izpolnili in se prijetno utrujeni vrnili  proti deževni Vrhniki.

Zapisala: Anka Pažin

Slike: Željko Jadanić

Film: Željko Jadanić

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn