Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki na Plešivici

Kam v oblačnem vremenu z možnostjo padavin? Kar na odsek krožne planinske poti Pentlja po obronkih občine Brezovica. Odločitev je bila prava, oblaki so dopoldne

Več >>
Sončki

Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega

Več >>

Tudi Špik (2473 m) je osvojen

Tokratnega vzpona smo se udeležili štirje gorniki. Pot se nam je začela malo bolj zgodaj kot običajno (zaradi jutranjega hlada) in sicer ob petih smo krenili z Vrhnike proti Kranjski Gori in naprej proti Krnici do prostora, kii je dobro poznan vrhniškim planincem, saj smo tam običajno imeli poletne planinske tabore.

Po ne preveč naporni poti smo prispeli do koče v Krnici (1113 m), kjer smo popili jutranjo kavico, ker jo zaradi zgodnje ure drugje nismo mogli. Pri koči nas pot popelje skozi gozdiček do hudournika po katerem se začnemo vzpenjati proti Gamsovi Špici (1955 m). Jutranji hlad je prijeten za hojo in nekje na pol poti proti vrhu se nam prikaže sonce in veličastni vrhovi okoli nas.

Na Gamsovi Špici se predamo jutranjemu soncu in opazujemo okoliške vrhove, ki se začnejo kazati iz megle.

Nato se nam začne krajši vzpon po jeklenicah proti vrhu Lipnica (2418 m), ki je hitro za nami. Ko prispemo na vrh se pred nami prikaže Špik (2473 m) do katerega nas čaka krajši spust in malo bolj strm vzpon proti vrhu.

Na vrhu nas pričaka toplo sonce brez vetra, dolina pa se kopa v meglenem morju, mi pa se prepustimo enournemu uživanju in malici, saj nas čaka strm spust po najdaljšem melišču v Kačji graben. Skakanje po melišču v dolino je pravi užitek saj se v nekaj minutah spustimo za približno 700 m.

Strma pot skozi macesnov gozd se nam počasi spušča v dolino Krnice, kar je utrujajoče za kolena, a tudi to smo zmogli. Naš pohod smo zaključili pred  kočo na Gozdu, kjer smo se okrepčali z hladnim pivom in še zadnjič uprli pogled proti Špiku in prehojeni poti.

Naš podvig si oglejte v naši Foto galeriji. Simon Zalar

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn