Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Barjani

Barjani iz Jezerskega na Prode

Dan pred 30. obletnico ustanovitve Slovenije, 24. junija 2021, smo jo Barjani mahnili na Jezersko. Ob reki Kokri smo se pripeljali do Planšarskega jezera, ki

Več >>
Sončki

Sončki ponovno na Kraškem robu

Pogled na strme stene Kraškega roba s stare ceste mimo Črnega Kala, sem davno nazaj vpletala v čarobnost jutranje vožnje proti jugu in tihega čakanja,

Več >>

Sončki obhodili Blejsko jezero

Na drugem pohodu v mesecu decembru smo obiskali Bled in njegovo okolico, saj se vreme še ni ustalilo. Od parkirišča pod gradom smo se povzpeli do najstarejše  grajske stavbe na slovenskem, ki se dviga 130 m nad ledeniškim Blejskim jezerom. Z višine je prekrasen pogled na cerkvico sredi otočka, ki je blejska značilnost in prepoznavna doma in po svetu. Pod gradom so lepo urejene travnate terase in razgledna točka na Bled in njegovo okolico. Blejski grad je bil dolga stoletja upravno središče briksenške zemljiške posesti na Gorenjskem. O lepotah Bleda in gradu so glas širili romarji in ugledni popotniki kot Janez Vajkard Valvasor.

Zaradi visoke vstopnine si gradu nismo ogledali, po stopnicah smo se spustili navzdol do neogotske cerkve sv. Martina, katere notranjost nas je navdušila. Nato smo se odpravili na pot okrog Blejskega jezera in spotoma pogledovali na otoček sredi jezera z vseh strani.  Dež nas ni moti, le meglice so zakrile poglede na okolico Bleda. Ko smo prispeli na Bled, smo se razkropili, nakupili znane blejske kremšnite in si privoščili dobro kavico.

Zbrali smo se ob določeni uri na avtobusni postaji in sedli v avtobus. Odpeljal nas je na Brezje na ogled Muzeja jaslic, kjer so zbrane jaslice iz celega sveta. Ogled je bil zelo zanimiv, saj so jaslice so narejene v zelo različnih tehnikah in iz različnih materialov: lesa, papirja, usnja, ličkanja, gline, semen, stekla, keramike, kovine, celo klekljane iz tankih kovinskih nitk. 

Veseli, da smo zopet videli nekaj lepega na Bledu in Brezjah smo se v veselem vzdušju vračali domov.

Zapis: Lidija in Milan Drašler

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Tatjana Rodošek

FOTOGRAFIJE

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn