Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Ihanski poti

Na prvi junijski torek smo se Sončki, ob upoštevanju veljavnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, odpeljali do Ihana in se pri Športnem parku podali po Ihanski

Več >>
Zimzeleni

Zimzeleni po poti Drvošec

Končno smo dočakali prvi pohod po dolgih mesecih čakanja na umiritev epidemije korona virusa Covid-19. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov smo se odpravili na lažji

Več >>

Prvi spominski pohod Zimzelenih na Pokljuko

Fant je videl rožo čudotvorno,

v sanjah jo je videl daljnožarko –

vzdramil se je in je šel na pot.

Vse po stezah, po širokih cestah,

preko polja, po visokih klancih;

koprnenje mu je pot kazalo –

čarodejka, tiha bela vešča

je krščansko romala pred njim…

(I. Cankar)

Sezona pohodov 2019/2020 ni bila naklonjena ljubiteljem pohodništva. Letos, 23.junija, pa nam je uspelo uresničiti načrtovani pohod v spomin na Pokljuki lani preminulega našega pohodnika, prijatelja in Eličinega moža, Jožeta Breliha.

Izstopili smo na odcepu pred Šport hotelom in krenili čez planino Zajavorniki, od koder je lep panoramski pogled na naše gore, do partizanskega spomenika ob poti, ki pelje proti Blejski koči. Nekaj deset metrov naprej, v objemu neizmerno lepih pokljuških smrek in julijsko dehtečega podrastja, se je za vedno končala Jožetova življenjska pot.

Obstali smo ob spomeniku mimo katerega so vodile  njegove zadnje stopinje, položili cvetje in prižgali dve svečki. S skromnimi  besedami in s solzami v očeh smo mu sporočili, da ga pogrešamo in da smo mu hvaležni za vse dobro, kar je storil za nas pohodnike v petnajstletnem druženju. Kot oporni steber je bil ves čas in trdno ob ženi Elici pri pripravi pohodov; bil je zanesljiv sodelavec, dober tovariš, skromen, skrben in odgovoren človek. Občudovali smo njegovo sposobnost mirne presoje, čuječe prisotnosti in diskretne pomoči, kadar je bilo potrebno.

Jože je cenil partizansko pesem; ena najljubših mu je bila  Na oknu glej obrazek bled. Zapeli smo jo: z besedilom in mrmraje. Ko smo za minuto prisluhnili sebi in pokljuški tišini, smo se zavedali, da je še vedno – kot bi bil z nami!

Pod vtisom spominov smo krenili nazaj v smeri po poti, ki nas je pripeljala do glavne ceste. Misli je preusmeril tok dogajanja na poti in dan je postajal običajen, izkušnja zavedanja minljivosti pa kar ni hotela iz glave in se je le počasi razblinjala.

Tako je potekal prvi pohod v Jožetov spomin. Poimenovali smo ga: “SPOMINSKI POHOD ZIMZELENIH NA POKLJUKO” in bo postal stalnica  našega letnega pohodniškega programa.

PS ZIMZELENI,

Besedilo: Marta Rijavec

Foto: Željko Jadanić

Film: Željko Jadanić

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn