Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Mladinski odsek

Mladinski odsek na Boču

Ob 8:00 smo se odpravili izpred šole. Vozili smo se se uro in pol. Po izstopu iz avtobusa smo se odpravili proti začetku poti. Za

Več >>
Vandrovke

VANDROVKE OD BELVEDERJA DO PORTOROŽA

Končno smo po enem letu dočakali prvi letošnji pohod izven občinskih meja. Prvi torek v aprilu smo se odpeljali proti Primorski. Prijetna vožnja, krajši postanek

Več >>

Sončki prehodili Lintverjev krog

Marsikdo bo takoj pomislil na našega, vrhniškega Lintverna.  Nimamo samo mi to mitično bitje, zmajevega mladiča, Lintverna poznajo tudi prebivalci Rodika, vasice na obronkih Brkinov. Na osnovi lokalnih mitskih zgodb so zasnovali tematsko pohodniško pot Mitsko park Rodik, ki obiskovalce popelje od točke do točke, vsaka je vezana na neko mitsko zgodbo in je obeležena s kamnito umetniško stvaritvijo. 

Mi smo se odločili za Lintverjev krog, ki poteka po flišu in se dvigne na greben do nadmorske višine 804 metrov.  Pohod se je pričel s težavo – za 50 sedežni avtobus je bil železniški podvoz  pred Rodikom prenizek in prav hitro smo se odločili, da gremo od Kačičev do Rodika peš. Potem je pričelo še deževati, vendar nam to ni pokvarilo razpoloženja. V Rodiku smo že zložili dežnike in v nadaljevanju se je sivina neba mešala z modrino.

Zakorakali smo v pobočje nad Rodikom in kmalu prišli do jezerca na slemenu, domovanju Lintverna. Druga točka je hkrati tudi najvišja na poti, imenovana Ajdovščina po velikanih Ajdih, ki so tu zgradili v davnini veliko naselje. Lokacija Ajdovščine velja za najbolje ohranjeno arheološko najdišče v Sloveniji, vidni so ostanki temeljev stavb in obzidja. Naslednji dve točki, Njivice in Kobilja glava sta povezani s kar srhljivimi zgodbami, na točki Robida pa kamnita bela kača čuva zaklad. Polni vtisov o dogodkih iz preteklosti smo se vrnili v Rodik.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

 

Fotografije: Tatjana Rodošek

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn