Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Veseli triglavci

Vrhniška planinska pot

Spet je leto naokoli, čas za praznični dan in čas za naš vsakoletni, tradicionalni pohod po Vrhniški planinski poti. Na četrtkovo jutro, 27. aprila, smo

Več >>
Veseli triglavci

Sončki na Lavrovcu in Golem vrhu

Jutro 9. maja je bilo oblačno in hladno, nizki oblaki so segali do Smrečja. Vendar nas to ni odvrnilo od namena, da se preko Lavrovca

Več >>

Barjani na Smledniškem gradu

 Pohod smo pričeli v vasi Repnje, kjer stoji rojstna hiša velikega slovenskega jezikoslovca Jerneja Kopitarja. Po krajšem vzponu skozi gozd je skupina 34. Barjanov, pod vodstvom vodnika Jožeta Školca, prišla do protiturškega tabora in cerkvice sv. Tilna. Pot smo nadaljevali po grebenu hriba proti smledniškemu gradu.

Stari grad, imenovan tudi Smledniški grad, je srednje velik srednjeveški grad, ki se nahaja na manjši vzpetini nad Zbiljskim jezerom. Pred leti so pričeli z obnovo gradu ter izsekavanjem bližnjega drevja, tako da se nam sedaj z vrha odpre lep razgled na del Kamniško Savinjskih Alp, Polhograjsko hribovje, Sorško polje, Škofjeloško hribovje ter ob lepi vidljivosti na Julijske Alpe in del Karavank. Proti ruševinam gradu se vzpenja kamnita kača, ki po Smledniški legendi predstavlja grajsko deklico, spremenjeno v kačo in varuje grajsko zlato.

Z gradu smo se spustili proti vasi Valburga, mimo kapelic Križevega pota in pot nadaljevali do mokrišča v Hrašah. Hraški mlaki sta naravovarstveno zelo pomembni, saj nudita življenjski prostor in prezimovališče mnogim pticam.

Tudi na tokratnem pohodu smo imeli sončno vreme, ki je omogočalo čudovite razglede.  

Zapisala: Vanda

Fotografije: Stane in Franci

Filmček: Stane

 

 

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn