Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki na Plešivici

Kam v oblačnem vremenu z možnostjo padavin? Kar na odsek krožne planinske poti Pentlja po obronkih občine Brezovica. Odločitev je bila prava, oblaki so dopoldne

Več >>
Sončki

Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega

Več >>

Triglavke po okolici Godoviča

Jasnega sobotnega jutra (29. 1. 2022) smo se Triglavke skupaj z vodnikoma in Bogdanom odpravile z avtomobili do Godoviča. Pri domačiji Česnik smo krenili na pot po vojaški cesti do Loga. Po prečkanju ceste Godovič – Idrija smo se povzpeli do koče na Okroglici. Nato smo se spustili po snegu v dolino Zale in se po poti mimo Pustote sprehodili do vrha Zale. Po prečenju ceste smo se povzpeli na Brda.

Omeniti je potrebno naravno znamenitost Kačasto smreko ob poti, ki je potomka godoviške kačaste smreke, katera je bila zavarovana kot naravni spomenik, a ji vremenske neprilike niso prizanesle. Visoka je bila 18 metrov, njen obseg je znašal skoraj 1 meter. Mimo Česnika nas je pot vodila do vhoda v nedograjen železniški predor, ki so ga avstroogrski vojaki začeli graditi v prvi svetovni vojni, za potrebe oskrbe fronte. Predor je bil del enotirne železniške proge med Logatcem in Črnim Vrhom.

Zardi hitrega premika fronte proti zahodu, se je gradnja ustavila in tako je predor ostal zapuščen sredi gozda. Na vhodu vanj so bile ogromne ledene sveče, v enem delu so bila tla prekrita z vodo. Predor je dolg 400 metrov in različno obdelan, ponekod je obok betoniran, na drugih delih ne in višina ni povsod enaka. Iz predora smo prišli po strmih kamnitih stopnicah v gozd. Ogled je bil zanimiv.

Pot smo nadaljevali do zaledenelega bajerja pri zaselku Šebalk. Domačini so jezerce poglobili z dvema pregradama in ga poleti uporabljajo za kopališče, ribolov in prireditveni prostor za veselice. Bajer je dolg približno 100 metrov in širok okoli 30 metrov. Skozi gozd smo se vrnili do Česnika, kjer smo parkirali avtomobile.

Čakalo nas je presenečenje, ki nam ga je ob bližajočem se osebnem prazniku pripravil Jože, na Ravniku, na kmetiji odprtih vrat pri Urbanovc. Počastil nas je z odličnim kosilom. Na Vrhniko smo se vrnili s prijetnega pohoda, v lepem zimskem dnevu, obsijanim s soncem in dobro voljo vseh udeležencev.

Jožetu se zahvaljujemo za presenečenje in odlično vodenje ter mu kličemo še na mnoga zdrava leta. Zahvala gre tudi organizatorki Suzani.

Triglavke

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn