Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Barjani

Barjani iz Jezerskega na Prode

Dan pred 30. obletnico ustanovitve Slovenije, 24. junija 2021, smo jo Barjani mahnili na Jezersko. Ob reki Kokri smo se pripeljali do Planšarskega jezera, ki

Več >>
Sončki

Sončki ponovno na Kraškem robu

Pogled na strme stene Kraškega roba s stare ceste mimo Črnega Kala, sem davno nazaj vpletala v čarobnost jutranje vožnje proti jugu in tihega čakanja,

Več >>

Stolp redno vzdržujemo

Bliža se tretja obletnica odprtja stolpa na Planini nad Vrhniko in s tem letom se tudi izteka obveza izvajalca postavitve stolpa – Tesarstva Kregar, da dvakrat letno pregleda leseno konstrukcijo in po potrebi zamenja poškodovane dele.

Neverjetno suh april, ki je dodatno posušil ogrodje razglednega stolpa, je bil kot naročen za izvedbo vzdrževalnih del dogovorjenih z izvajalcem.

Letošnji prvi pregled so delavci navedenega tesarstva opravili v četrtek, 21. aprila 2011, stanje stolpa pa je predhodno preveril Jože Kregar in svojima delavcema dal navodila, kaj jima je storiti. Žal je »prizorišče« zapustil pred mojim prehodom, a vem, da bom njega in njegovo družino še našel na Planini, saj nanjo zelo radi »zaidejo«.

Tako sta navedena delavca preverila popolnoma vse vijake od vznožja stolpa do jambora z zastavo na vrhu in jih po potrebi zategnila. Le dva ograjna dela je bilo potrebno pričvrstiti in ojačati nekaj desk podesta.

Še en dokaz več, da smo izbrali pravega izvajalca, ki je izdelal razgledni stolp, sebi in nam v ponos.

Jeseni bo opravljen še en pregled, nato pa do leta 2018, ko se izteče desetletna pogodbena garancija za stolp, vsako leto en pregled in po potrebi vzdrževanje ali zamenjava morebitnega dotrajanega dela.

Bližajoči prazniki bodo Planino zagrnili s številnimi obiskovalci in skorajda vsi se tudi povzpnejo na razgledni stolp, ki je tako v četrtek prestal še en strokovni preizkus našega vrlega izvajalca, Tesarstva Kregar.

Besedilo in foto: Milan Jerman

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn