Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Barjani

Barjani iz Jezerskega na Prode

Dan pred 30. obletnico ustanovitve Slovenije, 24. junija 2021, smo jo Barjani mahnili na Jezersko. Ob reki Kokri smo se pripeljali do Planšarskega jezera, ki

Več >>
Sončki

Sončki ponovno na Kraškem robu

Pogled na strme stene Kraškega roba s stare ceste mimo Črnega Kala, sem davno nazaj vpletala v čarobnost jutranje vožnje proti jugu in tihega čakanja,

Več >>

Sončki na Kraškem robu

Končno smo Sončki na torek, dan našega pohoda, dočakali  jasen sončen dan. Motila nas ni niti burja, saj smo jo pričakovali in se temu primerno oblekli.

V Ospu, kjer smo začeli s hojo, nas je razveselila Osapska reka, ki izvira v jami Grad pod Osapsko steno. Po ponedeljkovem nalivu se je namreč suha struga spremenila v deročo reko s slapiči in kaskadami, kar ni prav pogosto.

Mimo cerkve sv. Tomaža v Ospu smo se začeli vzpenjati. Po kolovozu in po stezi smo prispeli do vasi Prebeneg ob meji z Italijo in naprej  do gradu Socerb in do Svete jame. Po burji bolj izpostavljenem  Kraškem robu smo nadaljevali našo pot. Preden smo prispeli do plezališča nad Črnim kalom, nam je bilo že prijetno toplo, saj je burja pojenjala. Po spustu pod plezališčem smo si v vasi Črni kal ogledali poševni zvonik cerkve sv. Valentina in Benkovo hišo z letnico 1489, najstarejšo podeželsko hišo v koprski občini.

Vsi smo se strinjali, da lepo vreme še polepša pohod in nas napolni z dodatno energijo.

Besedilo:     Sonja Repnik

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid:  Srečo Kenk

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn