Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Barjani

Barjani iz Jezerskega na Prode

Dan pred 30. obletnico ustanovitve Slovenije, 24. junija 2021, smo jo Barjani mahnili na Jezersko. Ob reki Kokri smo se pripeljali do Planšarskega jezera, ki

Več >>
Sončki

Sončki ponovno na Kraškem robu

Pogled na strme stene Kraškega roba s stare ceste mimo Črnega Kala, sem davno nazaj vpletala v čarobnost jutranje vožnje proti jugu in tihega čakanja,

Več >>

Pohod Sončkov po Kosovelovi poti

Sončki smo se za drugi januarski pohod odpeljali proti Primorski v vremensko obetavnem dnevu; sončno z malo burje, so obetali vremenarji. Pohod po Kosovelovi poti smo pričeli v Sežani, rojstnem kraju pesnika Srečka Kosovela. 

Najprej smo hodili po gozdni učni poti kraškega sveta pod Taborom, kjer smo s pomočjo vodnice Sonje obnovili naše botanično znanje o drevesih. Večina je tudi prvič slišala za drevo z imenom brek. V vasi Tomaj, ki je obdana z vinogradi in  v jeseni ob dobri letini nagradi kmete z kvalitetnim vinom teranom, smo se ustavili pri hiši družine Kosovel. Tu je med petimi otroki odraščal tudi obetaven pesnik, ki je premlad umrl, da bi še bolj obogatil našo pesniško besedo.

Nadaljevanje poti do vasi Avber nam je ponujalo razglednico Krasa v lepem, skoraj pomladnem vzdušju. Na jasi v obrobju borovega gozda smo v ogradi občudovali mangalice, posebno pasmo pujskov, ki so kosmati kot ovce,  uživajo na prostem in rijejo po zemlji. Pohod smo zaključili na kmečkem turizmu ob dobri joti in kozarčku terana.

Preživeli smo lep dan in se zadovoljni vrnili na Vrhniko.  

Tekst: Ani Kenk

Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečko Kenk

FOTOGRAFIJE

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn