Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki na Plešivici

Kam v oblačnem vremenu z možnostjo padavin? Kar na odsek krožne planinske poti Pentlja po obronkih občine Brezovica. Odločitev je bila prava, oblaki so dopoldne

Več >>
Sončki

Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega

Več >>

Pohod po poti Cvetja v jeseni

Topla pomladna sobota je Triglavke zvabila na pohod po poti Cvetja v jeseni. Avtor Ivan Tavčar v povesti slikovito opisuje svojo prehojeno pot in v spomin na izdajo knjige pred 100 leti je leta 2017 nastala pohodna pot z istim imenom.

S hojo smo pričeli v Poljanah in šli po cesti do vasi Volče. Nad vasjo stoji cerkvica sv. Jurija in pred njo največji slovenski kozolec z osmimi »štanti«, kot jim rečejo domačini. V vasi smo si ogledali velike stare kmečke hiše. Sledili smo smerokazu in prišli na cesto proti Malenskemu vrhu, ki se vzpenja ob potoku. Ko smo dosegli gozd smo zavili levo v breg po stari konjski poti. Roman nam je ob postanku povedal o cvetlici, ki jo je Ivan Tavčar opisal v svoji povesti in je postala simbol te poti. To je kristusova srajčka – močvirska samoperka, cvetlica s petimi belimi cvetnimi listi in rumenimi prašniki. Cveti konec avgusta. Z njo so označene markacije.

Skozi gozd smo se vzpenjali po poti proti Malenskemu vrhu. Ob poti nas je tabla opozorila na ptico Kobilarja ali Vugo, ki je tod pel in na to spominja zapis avtorja povesti. Po prihodu iz gozda se nam je odprl pogled na Blegoš in vasi pod Starim vrhom. Nadaljevali smo levo v vas Lovsko brdo in naprej v breg. Pot se vije med travniki in gozdom in prišli smo do table, ki nas je opozorila, da se od tu vidi pet cerkva istočasno. To mesto je Tavčar imenoval Poklon, ker so se včasih poklonili proti vsaki cerkvi. V povesti je do tu Meta spremljala Janeza ob vračanju v Ljubljano. Malenski vrh ali Goro, kjer stoji cerkev Marijinega vnebovzetja si izberemo za postanek za malico, za kar je primeren kozolec in travnik ob njem. Ob klepetu nam je čas hitro minil. Pohodnice smo bile vesele odločitve vodnika Romana, da načrtovano pot nekoliko skrajšamo in se napotimo proti dolini mimo Kovačeve domačije. Ustavili smo se ob manjšem izviru. Ob poti smo občudovale številne trobentice, marijine srajčke in cele preproge vijoličnih žafranov na travnikih. Ponekod so domačini  pridno napravljali drva. Ustavili smo se v najbolj sončni vasi v Sloveniji, v vasi Javorje, kjer smo si ogledali obeležje sredi vasi z repliko meteorita Javorje. Leta 2009 sta dva domačina ob delu na izkopu za gozdno pot našla izjemno redko najdbo enega izmed štirih meteoritov v Sloveniji. Vas obdajajo Blegoš, Koprivnik, Mladi vrh in Stari vrh. V vasi stoji zanimiva  gotska cerkev sv. Tilna od koder je lep razgled po okolici. V vasi Dolenčice smo si ogledali kip pred rojstno hišo slikarja Antona Ažbeta, roj. 30. 5. 1862, ki je bil v bavarski prestolnici znana osebnost, saj je tam vodil zelo cenjeno slikarsko šolo. V njej je poučeval slikarje iz vse Evrope in Amerike. Iz njegove šole izhajajo najboljši slovenski impresionisti, on je bil slikar realist.

Skozi vas Volče smo se po cesti ob potoku Ločivnici vrnili v Poljane, kjer smo se še malo poveselili v dobri družbi.

Po zaključku poti smo se zadovoljni in polni vtisov o lepih krajih z neokrnjeno naravo vrnili domov.

Za odlično organiziran in voden pohod se zahvaljujemo vodniku Romanu in Suzani.

Triglavka Jana

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn