Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>

46. PLANINSKI TABOR V PODPECI

Letos je potekal že 46. Planinski tabor v organizaciji Mladinskega odseka Planinskega društva Vrhnika. 75 mladih planincev ter vodnikov in spremljevalcev nas je od 1.8. do 10.8.2010 preživelo nepozabne počitnice v Podpeci. Dežela kralja Matjaža je postala naš drugi dom. Zbujali smo se v jutranjih meglicah in zajtrkovali ob rezgetanju konj, ki sta prišla vsak dan v tabor na »obisk« iz sosednjega travnika. Vsi še rahlo nenaspani od prekratkih noči smo se podali na okoliške vrhove, občudovali naravo ter pridobivali nova praktična znanja o hoji v gore. Razdeljeni v tri skupine smo osvajali vrhove, ki so bili težavnostno primerni za posamezno skupino. Tako ture niso bile prezahtevne in smo lahko vsi uživali v lepotah, ki jih ponuja gorska narava ter se veselili osvajanja vrhov. Ti pa so bili: Pikov vrh, Uršlja gora, Koča na Naravskih Ledinah, Najevska lipa, Peca, Raduha in Olševa. Ni pa nam ušlo niti podzemlje Pece. Res da je v njem bolj temačno in ponekod tesnobno – za razliko od hribov, kjer je prostora skoraj brezmejno, vendar pa vsekakor zanimivo in skrivnostno. Ogledali smo si rudnik cinka in svinca v Mežici, ki je sedaj zaprt in preurejen v muzej. Vodič – nekoč rudar, nas je vodil skozi rudniške rove in nam na zanimiv način predstavil zgodovino rudarstva v teh krajih.

Ko smo se po turah vrnili v tabor nismo stali križem rok ali poležavali, ampak so se dogajale različne aktivnosti. Letos je bila najbolj popularna igra »med dvema ognjema« na mivki. Potekal je tudi turnir v badmintonu, vendar je bil zaradi slabega vremena prekinjen. Izdelava zapestnic iz perlic je potekala kot v kakšni zlatarni, kartalo se je, kot da je štabni šotor izpostava kakšne kvartopirnice. Pa brez panike, da ne bo kdo mislil, da se je kartalo za denar. V taboru je bila edina veljavna »valuta« – pomivanje posode soigralcem. Zvečer pa se je šotor spremenil v umetniško – dramski kotiček, kjer so se igralci »Activity-ja« preizkušali v sposobnostih risanja in pantomime. Planinske olimpijske igre, ki potekajo v duhu – važno je sodelovati in ne zmagati, so potekale z obilico smeha, zabave in komičnih pripetljajev. Deževni večer smo izkoristili za ogled filma – »Ledena doba 3« na velikem platnu v štabnem šotoru. Jasni večeri pa so bili rezervirani za druženje ob tabornem ognju in petju. Tabor je šel proti koncu in že so vsi nestrpno pričakovali zadnji večer, ko se je zgodil obred planinskega krsta. Kdo bo krščen, kako bo krščen, kakšno planinsko krstno ime bo dobil in kdo bo njegov boter – to so bila vprašanja na katere je znala odgovoriti le krstna komisija v sestavi: rabelj Krokar, mežnar Češark in župnik Fosil. Prestižno planinsko krstno ime so dobili: Žana Erznožnik – Sinička, Nejc Suhadolnik – Možic in Nika Dolinar – Logarca. To je v kratkem, kaj vse se je dogajalo v letošnjem taboru. Fotografije, ki so velikokrat bolj zgovorne kot besedilo si lahko ogledate na spletni strani društva. V mesecu oktobru pa bo na spletu objavljen tudi taborni časopis – Markacije, kjer si boste lahko prebrali še kaj več. Se vidimo na mesečnih izletih v letošnjem šolskem letu ali pa drugo leto na taboru, ki bo….naj ostane za enkrat še skrivnost. Da je potekalo vse tako kot mora je poskrbel vodja tabora – Andrej Stržinar, da smo imeli moči za planinske podvige pa je skrbel kuhar Vinko. Zahvala gre vsem sponzorjem, ki so pomagali finančno, materialno in organizacijsko. Ti pa so: Avtoelektričarstvo Trček Robert s.p., Karoserija Novak Leon s.p., Ker-ing d.o.o.,Kmetija Habe, Kmetija Zalar, Mladinska komisija PZS, Naš časopis, Pekarna in keksarna Adamič s.p., Osnovna šola Ivana Cankarja, Pralnica Rosa s.p., Pro-saf d.o.o., Štirn d.o.o., Tomaž Bar, Vesper d.o.o., Vrtnarstvo Hlebec Simon s.p., ZIC Vrhnika.

Pa varen korak.

Fotogalerija

Tomaž Stržinar

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn