Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Barjani

Barjani iz Jezerskega na Prode

Dan pred 30. obletnico ustanovitve Slovenije, 24. junija 2021, smo jo Barjani mahnili na Jezersko. Ob reki Kokri smo se pripeljali do Planšarskega jezera, ki

Več >>
Sončki

Sončki ponovno na Kraškem robu

Pogled na strme stene Kraškega roba s stare ceste mimo Črnega Kala, sem davno nazaj vpletala v čarobnost jutranje vožnje proti jugu in tihega čakanja,

Več >>

Obisk PD Žusem na razglednem stolpu

Lanski pohod v neznano (sedaj že znano) smo izpeljali od Resevne do Rifnika in ga zaključili na Turistična kmetiji Žurej, po domače Ječovo, ki se nahaja v mirnem podeželskem okolju, v neposredni bližini Slivniškega jezera, Term Olimia ter ostalih znamenitosti v okolici. Mimo domačije vodi tudi del Slomškove romarske poti iz smeri Olimja do Kalobja.

V okolici kmetije smo opazili smerne table za planinske poti, ki vodijo na hribovje Žusem in ujeli, da v kraju deluje tudi Planinsko društvo Žusem, ki ima okoli 60 članov. V svoji predstavitvi so zapisali: “Organiziramo pohode, urejamo pohodne poti, prizadevamo si k postavitvi stolpa na Žusmu. Želimo si, da bi se čim več družili.” Tako tudi prirejajo dve tradicionalni prireditvi: tradicionalni pohod 27. aprila  Žurej-Ječovo-Žusem in Martinov pohod na Sveto Heleno.

Njihovo prizadevanje za postavitev stolpa na Žusmu, na 669 m visokem Velikem špičku (višina Šmarne gore) je od petka, 7. januarja 2011 že bližje zastavljenemu cilju.

Namreč ob našem obisku na tej turistični kmetiji smo domačinu Franciju Žureju poklonili naš bilten Razgledni stolpi na Planini nad Vrhniko, 1930 – 2008 in vodstvo planinskega društva se je odločilo, da nas obišče in »ukrade« naše izkušnje pri izgradnji stolpa.

S predsednikom našega društva, Romanom Novakom sva na Vrhniki sprejela tri predstavnike društva in bodočega izvajalca in jih odpeljala na Planino, tu pa se nam je  pridružil še Miro Malneršič. Navdušeni so bili nas stolpom in v trenutku so se odločili, da bo tudi njihov stolp iz masivnega lesa. Dodobra so si ogledali vse podrobnosti in vmes postavljali vprašanja o celotnem postopku priprave in izvedbe izgradnje stolpa in vsem trem so radi prisluhnili. Naše izkušnje bomo »obogatili« z našim obiskom v njihovem kraju, kjer jim bomo predstavili 20 – minutni film o spoštljivi odstranitvi starega stolpa, gradnji novega in končnem slavju ob odprtju.

Dan je bil lep, dobesedno opran in razgled s tolpa je bil čudovit, da že dolgo ne tak. Tudi narava je poskrbela, da jim bodo vtisi s tega obiska ostali v lepem spominu.

Dragi prijatelji, želimo vam čimprejšnjo postavitev vašega stolpa in pričakujemo vaše povabilo.

Besedilo: Milan Jerman     Foto: Roman Novak in Miro Malneršič

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn