Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Ihanski poti

Na prvi junijski torek smo se Sončki, ob upoštevanju veljavnih ukrepov zaradi epidemije covida-19, odpeljali do Ihana in se pri Športnem parku podali po Ihanski

Več >>
Zimzeleni

Zimzeleni po poti Drvošec

Končno smo dočakali prvi pohod po dolgih mesecih čakanja na umiritev epidemije korona virusa Covid-19. Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov smo se odpravili na lažji

Več >>

Markacisti PD Vrhnika urejali pot Star maln – Lintvern

V zgodnjem, sivem, sobotnem jutru  se je skupina markacistov zbrala pri koči v Starem malnu. Pridružil se nam je tudi mlad prostovoljec Andraž, ki ni markacist.

Naš zelo zagnan in delaven markacist Tone je razdelil orodje: krampe, rovnice, grablje in obvezno motorno žago, da smo odnesli po poti navzgor. Moški so si oprtali tudi težka železna rebrasta sidra ɸ30mm, dolžine od 100 do 150cm. Sidra imajo na vrhnji strani privarjena t.i. «ušesa« za pritrditev  horizontalnih lesenih brun.

Na mestu utrjevanja brežine so fantje zabili v teren železna sidra.  V bližini so izbrali primerno bruno iz trdega lesa. Ukrojili, prirezali in pribili bruno z žeblji na vertikalno sidro. Ženski del ekipe je z izkopanim materialom brežine, utrdil teren ob bruni. Razširili smo pot, kajti v času od žledoloma je narava poskrbela, da se je zasula. Izkopali smo utrjeno ležišče za stopnice ter izdelali zaščito z leso bruno utrjeno v teren s kovinskimi sidri.

Ko je sonce obsijalo sotesko Bele so prvi planinci že prihajali iz Planine. Deležni smo bili pohvale.

Z zadovoljstvom smo v popoldanskih urah zaključili delo ob odličnem ričetu pri Mirjam v Starem malnu. Vseeno pa smo pri delu pogrešali našega načelnika Domna.

Zapisala: Metka Krašovec

Foto: Andraž Gutnik

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn