Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

47 blagajev volčin (1) (1)
Varstvo gorske narave

Rastlinstvo Planine in okolice

Odsek za varstvo narave PD Vrhnika in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika sta v dvorani Cankarjevega doma organizirala v oktobru in novembru predavanji gospe Sonje Zalar

Več >>
Sončki

Sončki iz Dekanov na Tinjan

Zadnji oktobrski Sončkov pohod smo začeli v Dekanih in mimo cerkve z gotskimi elementi krenili desno do zadnjih hiš v kraju, kjer smo po makadamski

Več >>
RO_6

Lintverni v Romuniji (29. 8. – 2. 9. 2023)

Lintverni smo za letno turo 2023 izbrali Transilvanijo v Romuniji, kjer do sedaj še nismo bili. Kot glavni cilj smo izbrali Karpate in druge znamenitosti, vse pa smo prilagodili zmožnostim članov in vremenskim razmeram.

Z Vrhnike smo se odpravili zgodaj zjutraj, v torek 29. 8., ter spotoma pobrali še nekaj članov in se mimo Zagreba in Varaždina zapeljali proti Madžarski. Prvi kratek počitek je sledil ob Blatnem jezeru v mestu Siofok, naslednji daljši z ogledom centra mesta pa v Szegedu, ki je tretje največje mesto na Madžarskem z znano univerzo in središče južne regije ob meji s Srbijo in Romunijo. Na meji z Romunijo smo skoraj zgubili enega člana, ki pa je vseeno lahko ostal z nami. Po dolgih urah vožnje po neskončnih ravnicah Panonske nižine smo za prvim večjim mestom v Romuniji, Aradom, končno zagledali hribe ter se v bližini mesta Deva odpeljali na prenočitev z večerjo in zajtrkom v penzion Caro.

V sredo, 30. 8., smo nadaljevali proti mestu Sibiu, centru Transilvanije, kjer smo si ogledali staro mestno središče, ki mu je dala pečat tudi nemška manjšina od 12. st. dalje. Mesto danes šteje okrog 150.000 prebivalcev, od tega okrog 2.000 pripadnikov nemške manjšine, iz katere izhaja tudi današnji predsednik Romunije, Klaus Iohannis. V nadaljevanju smo si spotoma ogledali še grad v mestu Bran ter nadaljevali proti cilju v mestu Ušteni, kjer smo prenočevali dve noči.

V četrtek, 31. avgusta, smo se z gondolo iz mesta Ušteni prepeljali na 2.200 m.n.m. do kamnitih struktur Babele, od koder se je večina odpravila na najvišji vrh tega dela Karpatov Omu, 2.507 m.n.m. Po vrnitvi na lokacijo prenočevanja smo si pripravili piknik in se prijetno družili.

V petek,1.9., smo se ob vznožju Karpatov odpravili do znamenite gorske ceste “Transfăgărăşan” in po njej čez Karpate z gorskim prelazom ob jezeru Balea na 2.200 m.n.m., kjer smo opravili tudi krajšo treking turo okrog jezera. Ob poti do tega gorskega prelaza so nas na nekaj mestih zaustavljali lokalni avtostoparji (rjave medvedke z mladiči), ki smo jih varno opazovali in fotografirali iz avtomobila. S prelaza smo se spustili v dolino in prenočili ponovno v mestu Deva.

V soboto, 2. 9., smo se po zajtrku odpravili proti Sloveniji. Spotoma smo si ogledali še center mesta Peč na jugu Madžarske in se preko Virovitice, Kutine in mimo Zagreba s kratkim postankom na Tolstem vrhu pri Cvičkarju v večernih urah srečno vrnili domov.

Planinskega izleta po Romuniji smo se udeležili Bankir, B’čar, Betajnov’c, Cvele, Cvičkar, Duno, Fotojager, Marč, Ponca, Podgur’c, Šplč’k in Grintov’c.

Avtor besedila: Lintvern Grintov’c           Foto: Lintverna Fotojager in Grintov’c

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn