Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki na Plešivici

Kam v oblačnem vremenu z možnostjo padavin? Kar na odsek krožne planinske poti Pentlja po obronkih občine Brezovica. Odločitev je bila prava, oblaki so dopoldne

Več >>
Sončki

Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega

Več >>

Lintverni na Martinovem pohodu

Lintverni smo se tudi letos udeležili tradicionalnega Martinovega pohoda. Tradicijo Martinovanja, tega pomembnega kulturnega izročila, redno negujemo skupaj s prijatelji Martini.

Prišli smo iz različnih krajev, zbrali pa smo se pred Otočcem, kjer je z dobrodošlico in popotnico že čakal naš Lintvern Podgurc, ki se občasno tudi udeležuje naših pohodov.

Preden smo se podali na pot proti Tolstemu vrhu, nam je Cvičkar predstavil kratko zgodovino gradu Otočec. Po dolgih desetletjih, ko človek veliko stvari pozabi, je bila seznanitev s preteklostjo gradu prava zanimivost.

Nadaljevali smo ob desenom bregu Krke. Zaradi obilnega deževja je bil tok močan, voda kalna in reka nič kaj prijazna. Pri gradu Struge smo postali ter si ogledali golf igrišče nato pa krenili nekoliko navkreber. Nadaljevali smo mimo regijskega odlagališča odpadkov proti Velikim Brusnicam. Cvičkar je užival, ostali pa smo z veseljem poslušali, ko nam je razlagal različne zanimivosti bližnjega okoliša. Razumljivo, saj je v tem okolju odraščal in prijetni spomini na travnike, gozd in domače okolje nehote vrejo na dan. Po prijetni in ne preveč zahtevni poti smo se mimo Leskovca in Dolenjega Suhadola povzpeli na Tolsti vrh. Ko smo prišli na vrh se je vreme nekoliko posvetilo in razgledi so se odprli na Gorjance in širšo okolico.

Pred cerkvijo sv. Roka je sledil zanimiv kulturni program. Marjan je predstavil Mokropoljski klub mučenikov. Poslanstvo kluba je, da člani preganjajo oblast in ne obratno. Trbovc je nastopil z recitacijo pesmi, ki sodijo v okvir praznovanja Martina. In kot veleva običaj pred odhodom, smo pred cerkvijo tudi zapeli.

Do Podgurčeve zidanice ni bilo več daleč. Začela se je slovesnost ob krstu novega vina. Cvičkar in Podgurc sta uživala v pripravi, vsi ostali  pa v obilnih Martinovih dobrotah in ponudbi dobrega cvička. Družno smo krstili novo vino.

Dogodek je bil prijeten in po Martinovo kulturno obarvan, zato smo odločeni, da tradicijo nadaljujemo.

Na Martinovem pohodu smo sodelovali Lintverni in Martini.

Fotografije: Lintverni Cvičkar. Špik, Ponca in Vezist

Besedilo: Lintvern Vezist

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn