Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki na Plešivici

Kam v oblačnem vremenu z možnostjo padavin? Kar na odsek krožne planinske poti Pentlja po obronkih občine Brezovica. Odločitev je bila prava, oblaki so dopoldne

Več >>
Sončki

Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega

Več >>

POHOD VESELIH TRIGLAVCEV NA LJUBEN

Hrib Ljuben leži JZ od Novega mesta. Visok je 546 m in je priljubljena točka mnogih pohodnikov.

13. tradicionalni vinogradniški pohod na Ljuben je 8. februarja zvabil tudi skupino Veselih triglavcev.

 

Kljub napovedanemu mrzlemu zimskemu dnevu, smo se z avtobusom z Vrhnike odpravili na Dolenjsko, proti Žužemberku, do Straže pri Novem mestu in Vavte vasi. Med vožnjo smo opazovali mogočno reko Krko. Na približno 12 km dolg pohod smo odšli izpred cerkve v Vavti vasi, okoli 9. ure. Najprej nas je pot vodila po cesti skozi razpotegnjeno vas Drganja sela, kasneje skozi gozd in naprej po poti speljani med pobočji z vinogradi. Prav narahlo so poplesavale snežinke. Med klepetom  smo uživali ob pogledih na vinograde v strmini pod in nad potjo, lepo urejene zidanice in v razgledu daleč naokoli. Občasno je na nas skozi oblake posijalo tudi sonce. Organizatorji pohoda so nas ob postanku med zidanicami pogostili z domačimi dobrotami. Po nadaljevanju poti med vinogradi in zasneženem pobočju, smo po ozki gazi prišli do vrha hriba Ljuben, kjer stoji cerkev posvečena svetemu Vidu. Prvič je bila omenjena v pisanih virih leta 1477, omenjal pa jo je tudi Janez V. Valvasor v svoji Slavi Vojvodine Kranjske. Po daljšem postanku ob cerkvi in v njeni okolici, smo odšli po isti poti nazaj do prvih zidanic ob vinogradih.

Tam smo bili deležni tople malice, pečenega krompirja, degustacije odličnih vin predsednika Društva vinogradnikov Straže, Srečka Kovačca in toplega sprejema ostalih vinogradnikov. Druženje z domačini sta nam polepšala dva harmonikarja z ubranim igranjem in petjem. Eden od njiju nam je v kulturnem programu na prav poseben način predstavil del Prešernove Zdravljice. Ob veseli domači glasbi smo tudi zapeli in zaplesali. Našemu slavljencu vodniku Jožetu smo s pesmijo, ob spremljavi harmonik, zaželeli Vse najboljše….

 

Po prijetnem druženju smo se pozno popoldne odpeljali domov, z obljubo gostiteljem, da se v kraje prijaznih in gostoljubnih ljudi z veseljem še vrnemo.

 

V imenu pohodnikov se zahvaljujem vinogradnikom Straže, njihovemu predsedniku Srečku in naši organizatorki Mateji.    

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn