Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Markacijski odsek

Delovna akcija markacistov na Planini

Markacisti so konec septembra zavihali rokave in urejali planinske poti. Del akcije je potekal od koče navzdol čez Špico do Hameksa in potem nazaj na

Več >>

Lintverni na Sv. Duhu, 1221m in Križni gori, 1162m

Tokrat smo se zapeljali proti gozdno-kraški planoti Hrušici, ki se razprostira med Trnovskim gozdom, Nanosom ter Postojnsko in Logaško kotlino. Za izhodišče pohoda smo izbrali Podkraj, vasico pod zahodnimi obronki Hrušiške planote. Naš cilj je bil vzpon na Križno goro, ki se dviguje nad Podkrajem. Najprej smo prečkali pašnik in se nato po strmini povzpeli skozi gozd. Strmina in pravo spomladansko sonce sta nas dodobra ogrela, ko smo dosegli cekvico Sv. Duha na 1208m. Cerkvica je zakrita v gozdu in od daleč komaj opazna. Po kratkem predahu smo nadaljevali čez vrh Sv. Duha v smeri Križne gore. Spotoma smo si ogledali znameniti Skrol, ki daje čar in vtis prave gore. Po izrazito kraškem terenu smo dosegli vrh Križne gore. Ponudili so se nam čudoviti razgledi, posebej proti zahodu, kjer je bil dobro viden in prepoznaven Tržaški zaliv.

Po krajšem počitku smo se po krožni smeri spustili nazaj v Podkraj.

Pohod je bil vsestransko uspešen. Kratka vožnja do izhodišča ter prijeten in primerno zahteven vzpon je bil po meri za vse nas. Nenazadnje pa smo še pred “ta pravo” zimo ujeli čudovito vreme. Ob povratku smo se ustavili še na Stari pošti, sicer najbolj prepoznavni turistični točki  v širšem okolju Hrušice.

Pohoda smo se udeležili Cvele, Duno, Cvičkar, Padalc, Špilčk in Vezist.

Zapisal in fotografije prispeval:  Lintvern Vezist

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn