Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Markacijski odsek

Delovna akcija markacistov na Planini

Markacisti so konec septembra zavihali rokave in urejali planinske poti. Del akcije je potekal od koče navzdol čez Špico do Hameksa in potem nazaj na

Več >>

Lintverni na Martinovem pohodu

Lintverni na Martinovem pohodu tradicionalno sodelujemo. Tudi letos je bilo tako in kot ponavadi smo Martinov pohod organizirali na Dolenjskem. Z Vrhnike smo se zapeljali do domačije našega Lintverna Podgur’ca. Ob dobrodošlici, ki nas je že čakala, nam je Cvičkar predstavil načrt pohoda, nato pa smo se zapeljali na izhodišče v Drago. V Dragi  smo se po naključju srečali s starim  znancem Branetom Kromarjem. Brane nam je za uvod pohoda velikodušno predstavil kratko zgodovino in znamenitosti Bele Cerkve ter opisal bližnjo in širšo okolico Vinjega vrha.

Najprej smo se povzpeli na Veliki Vinji vrh. Območje je pregrajeno s številnimi vinogradi in zidanicami, ki dajejo pečat vinorodne pokrajine. Na Velikem Vinjem vrhu smo postali ob cerkvi sv. Jožefa, ki je znana potem, da je zvonik zgrajen ločeno od cerkve. To je posebnost, ki v Sloveniji ni pogosta. Da je Martinovo se je dalo opaziti vsenaokoli. V smeri proti Malemu Vinjemu vrhu nas je “prestregel” gostoljubni lastnik menda najstarejše zidanice v tem okolju in nas ob prazniku Martinovega primerno, počastil s cvičkom.  Z Malega Vinjega vrha smo  vrnili v dolino in si privoščili kosilo pri Slavcu. Pika na i  je sledila v Podgur’covi zidanici. Z odpiranjem soda in pokušino novega cvička smo Martinov pohod prijetno zaključili.

Pohoda smo se udeležili B’čar, Betajnovc, Duno, Cvele, Cvičkar, Fotojager, Padalc, Podgur’c, Ponca, Stari, Špilčk, Trbovc in Vezist.

 

Zapisal : Lintvern Vezist

 

Fotografije: Vezist in Ponca

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn