Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Poti ob rimskem zidu

Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka

Več >>

Martinov pohod Triglavcev

V soboto, 5. 11. 2022, smo se Veseli triglavci v lepem številu podali na 12. Martinov pohod v Stražo pri Novemu mestu. Pohod je potekal v organizaciji Društva vinogradnikov Straža v sklopu dogodka »Martinovanje v Straži«. Na štartu pri železniški postaji nas je s prijaznim pozdravom in nagovorom pričakal predsednik društva, gospod Srečo Kovačec. Pred začetkom pohoda so nas Dolenjke opremile z ovratnimi torbicami, v katerih smo nosili ličen steklen kozarček z znakom Društva vinogradnikov Straža, ki nam je služil za pokušino mladih vin. Društvo vinogradnikov obsega več goric med katere spadajo: Straška gora, Stara gora, Nova gora ter Ljuben.

Naša pot se je vila ob Krki, po sprehajalni poti do cerkve Svetega Martina v Zalogu. Tu je v cerkvi potekal blagoslov mladega vina, pospremljen z nagovorom gospoda župnika. Po končanem obredu nas je ob poti čakala pogostitev s toplimi napitki, pokušino vin in prigrizki. Pot nas je dalje vodila med travniki mimo letališča v Prečni, mimo gradu Lukna do vinogradov v Novi gori. Tudi tu so nas pričakali slastni prigrizki in odlična peciva dolenjskih gospodinj. Seveda so bila prisotna tudi mlada vina. V letošnjem letu se je društvo vinogradnikov preselilo v nove prostore na katere so zelo ponosni. Na samem cilju nas je pričakal vesel godec s harmoniko in vižami ljubega Slaka. Ko smo se na cilju zbrali vsi pohodniki, nas je razveselila še lokalna godba in nam zagodla živahne takte ob katerih težko ostaneš na miru. Skupno smo prehodili dobrih 13 kilometrov.

Sledilo je kosilo, kjer smo si lahko izbrali golaž po svojem okusu, saj so se predstavniki vinorodnih goric pomerili med seboj v tekmovanju v kuhanju golaža. Nekaj naših planincev in planink se je pomerilo tudi v ocenjevanju. Ob jedači in pijači so nas zabavali zvoki  mladega, lokalnega ansambla Lenarti, ki nas je navdušil s svojo izvedbo in izborom muzike. Seveda so marsikoga zasrbele pete in se je zasukal ob veselih zvokih.

Gospod župan se je tudi tokrat izkazal kot odličen gostitelj, prav tako gostoljubni domačini, ki so pripravili odlične jedi. Seveda gre največja zahvala predsedniku društva vinogradnikov Straža, gospodu Srečku Kovačec, ki nas je ves čas zabaval, animiral ter poučeval o žlahtni kapljici. Zagotovo se v Stražo še vrnemo.

Za Vesele triglavce:

 

Mateja Tomažič

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn