Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>

Lintverni – Planinski izlet na Češkem

 

Po nekajletnem (koronskem) zatišju smo se LIntverni odločili, da ponovno organiziramo in izvedemo letni pohod. Ideja o planinskem izletu na  Češko pa je medtem tudi dozorela. Planinski izlet je imel osnovni cilj, da poleg Češkega gorovja spoznamo tudi nekatere zgodovinske in kulturno-športne znamenitosti, ki jih je na Češkem zares veliko.

Program in celotno organizacijo je prevzel Lintvern Cvičkar ki je do potankosti izdelal program 5- dnevnega planinskega izleta po Češkem. Tudi ostali Linverni udeleženci planinskega izleta (skupaj nas je bilo 14) smo imeli svoje naloge.

23. avgusta smo krenili z Vrhnike in se po dolgi vožnji najprej ustavili v Brnu, drugem največjem mestu na Češkem. Poglavitna znamenitost Brna je Grad Špilberk, ki se dviguje na vzpetini sredi mesta. Po ogledu ožjega središča mesta smo se odpeljali v  bližnji Slavkov – Austerlitz.

Austerlitz je znan po najslavnejši Napoleonovi bitki, ki je potekla 2. decembra 1805 (poimenovana je tudi Bitka treh cesarjev).  Napoleon se je  zavedal šibkosti svoje vojske, zato je Avstrijsko in Rusko vojsko, ki sta bili močnejši, zvabil v past ter jih domiselno ukanil. V bitki po bližnjih gričih Austerlitza je dosegel najslavnejšo zmago v svoji zgodovini.

Naslednji postanek smo imeli v Kromerižu v Zlinski regiji. Mesto je poznano po gradu Kromeriž z grajskimi vrtovi “Podzamecka”, ki so na seznamu svetovne dediščine. 

Zgodovinski vrt “Podzamecka” je bil ustanovljen leta 1509 in se je v nekaj stoletjih razširil na 53 hetarjev površin. Skozi stoletja so se z menjavo različnih vladarjev in cerkvenih dostojanstvenikov tudi z vrtom dogajale številne spremembe. Največjo prenovo je Podzamecki vrt dočakal v prvi tretjini 19. stoletja, zadnje manjše spremembe pa so se zgodile v drugi polovici 19. stoletja.

Ob koncu dneva smo prispeli v Olomuc, ki je zgodovinska in kulturna prestolnica Moravske. Prijetno utrujeni smo se namestili in prenočili v Prachama Park hotelu.

24. avgusta smo Olomuc zapustili in se odpeljali proti gorovju Krkonoše, ki se nahaja na severu Češke in jugozahodu Poljske.  Po grebenu Krkonoš poteka tudi državna meja med Češko in Poljsko. Krkonoše z najvišjim vrhom Snežka (1603 m) na Češkem je bil naš osrednji cilj 5-dnevnega planinskega izleta. 

Na poti proti vznožju Krkonoš smo si ogledali tudi znamenitosti Hradec Kralove. Po prihodu v mestece Vrchlabi ob reki Labi smo se namestili v hotelu Gendorf, ki smo ga izbrali kot izhodišče za aktivnosti v naslednjih dveh dnevih. Še isti dan smo se v  odpravili v turistično naselje Špindlerjev mlin (orig. Špindleruv mlyn), znano zimsko-športno središče na Češkem, ki je tudi v poletnem času  zasedeno s številnimi turisti. Napravili smo daljšo ogledno turo okoli akumulacijskega jeza na Labi in po razgibanih gozdnih poteh v okolici Špindlerjevega mlina. 

25. avgusta je sledil vzpon na Snežko. Zapeljali smo se na izhodišče Pec t.j. mesto ob vznožju Snežka in se po krožni poti povzpeli na vrh. Zadnji del vzpona je bil zavit v meglo in tudi nekoliko bolj strm. Na vrhu je bilo veliko planincev in tudi priložnostnih obiskovalcev, ki so se pripeljali s žičnico. Po krajšem fotografskem postanku smo se spustili po krožni poti in si šele po izhodu iz megle  privoščili krajši počitek. 

26. avgust  Program tega dne je bil izjemno zanimiv. Najprej smo si ogledali športno- smučarski center Harrachov. Seveda nas je najbolj zanimala letalnica, ki je med največjimi na svetu. Bili smo kar razočarani, saj je bila letalnica v slabem stanju in zato je bil pogled nanjo dokaj klavrn. Že več let  na tem objektu poletov ni bilo in po videnem jih še nekaj časa ne bo. 

Češki raj je bila naslednja pokrajina v severni Češki, ki smo jo obiskali. V Češkem raju se nahaja vrsta naravnih znamenitosti in zgodovinskih spomenikov. Eden najbolj prepoznavnih elementov Češkega raja je peščenjak iz katerega so zgrajena številna okoliška mesta. Najbolj znamenite pa so Prahovske skale (orig. Prachovske skaly), stare 60 miljonov let, zaščitene pa od leta 1993. Pohodna tura po Prahovskih skalah je bilo posebno doživetje za vse nas. Če je bil vzpon na Snežka glavni cilj planinskega izleta, potem lahko trdimo, da je bil ogled Prahovskih skal najbolj impresiven in najlepši dogodek na našem planinskem izletu.

Naslednji zanimiv postanek je bil v Pragi, glavnem mestu Češke. Ogledali smo si staro središče mesta in se sprehodili po Karlovem mostu. Posebna atrakcija je bila mestna hiša, na kateri so delovanje znamenite ure spremljali številni turisti. Nenadna nevihta nam je skrajšala sprehajanje po mestu in nas hitro spravila pod streho. Zadnjo nočitev smo imeli v hotelu ob avtocesti.

27. avgust  Ob povratku proti domu je najprej sledil ogled Čeških Budjejovic, ki je največje mestro v južnočeški regiji ter njena trgovska prestolnica. Znane so po pivovarni Budweiser Budvar. Zgodovinsko mestno jedro je dobro ohranjeno in zaščiteno kot urbanistični spomeniški rezervat. 

V vrsti čeških zanimivosti smo si kot zadnje ogledali zgodovinsko mesto Krumlov. Mesto slovi po lepem mestnem jedru ter gradu. Staro mestno jedro je zaščiteno pod Unescovo svetovno dediščino.

Češko smo zapustili zadovoljni, s polno lepih vtisov in doživetij. To je bil  zanimiv planinski izlet, ki nam bo ostal v trajnem spominu.

Da smo planinski izlet lahko uspešno izvedli, sta nam pomagala naša tradicionalna   sponzorja: Deltex in VR Elektronika. Posebna zahvala gre Cvičkarju, ki je poskrbel, da je planinski izlet v celoti potekal po predvidenem programu. Ogromno zaslug, da je izlet potekal po načrtu je imela logistika in oba voznika Duno in B’čar, ki sta se nesebično žrtvovala in kot prava profesionalca brezhibno prevozila cca 2000 km. 

Planinskega izleta na Češkem smo se udeležili: Bankir, B’čar, Betajnovc, Cvele, Cvičkar, Duno, Fotojager, Marč, Padal’c, Podgur’c, Ponca, Špil’čk, Vezist in Aleš.

 

Besedilo pripravil: Lintvern Vezist

 

Fotografije so prispevali Lintverni: Cvičkar, Fotojager, Ponca in Vezist

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn