Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Poti ob rimskem zidu

Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka

Več >>

Veseli triglavci na Veliki planini

Veseli triglavci smo si za prvi podopustniški izlet izbrali Veliko planino. Od parkirišča pod Ušivcem smo pot pričeli po dobro uhojeni gozdni stezi, ki nas je pripeljala do makadamske ceste. Pot se je nadalje vila med travniki in pašniki polnimi pašne živine. Kmalu smo čez dolino zagledali Rogatec ter Lepenatko, saj sta nama ti dve gori že dobro znani iz prejšnjih pohodov.

Kljub mešanici oblačnega in sončnega vremena, so nas razgledi očarali. Neokrnjena narava in tipični stanovi s prekrasnimi hiškami so še vedno biser naše najvišje ležeče pašne skupnosti. Kmalu smo prispeli do kapele Marije Snežne ter obiskali tudi gospoda Jankota v Ukanovi bajti. Nekateri smo kupili sir ter se okrepčali z domačimi dobrotami. Dalje smo pot nadaljevali do najvišje točke Velike planine kjer smo opravili skupinsko slikanje. Pot se je spustila do Zalega roba kjer nam je dobrodošlico zaželel pastir oblečen v tipično planšarsko opravo in obut v cokle. Pot nas je dalje vodila do Male planine mimo Domžalskega, Črnuškega in Jarškega doma kjer je bilo obilo možnosti za okrepčilo. Krožno smo se nato po že znani poti vrnili do izhodišča, parkirišča pod Ušivcem.

Za prvi izlet po poletnem premoru, se je Velika planina izkazala kot odlična izbira. Glede na razpoznavnost planine in veliko število domačih in tudi tujih turistov, še vedno upamo, da se ta naš prekrasen biser vseeno preveč ne obrusi in ga bomo ohranili ter občudovali še vrsto let. Na tem mestu gre zahvala Srečkotu Krašovcu za odlično idejo in vodstvo ter našemu potrpežljivemu prevozniku Miru – Jurbus, ki se nam je na prekrasni poti tudi pridružil.

Za Vesele triglavce:

Mateja Tomažič

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn