Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>

Vipavska dolina privabila triglavke

Deževno sobotno jutro 7. maja skupine Triglavk ni odvrnilo od planiranega pohoda v neznano. Odločitev, da se odpravimo proti Ajdovščini se je kasneje izkazala za pravilno, saj nam je bilo vreme naklonjeno.

Izhodišče našega pohoda je bila vas Skrilje, ki je dobila ime po kamnu skrilavcu, ki so ga nekdaj lomili na pobočjih v okolici vasi. Leži v srednjem delu Vipavske doline, ob vznožju Male gore in Kuclja pod Čavnom. Na travniku nad vasjo smo občudovali skulpture iz lesa v obliki kače, gobe, ženske … in se vzpenjali med travniki, nato skozi gozd do gozdne ceste z namenom, da opravimo krožno pot. Travniki ob poti so bili posejani s številnimi travniškimi cvetlicami, veliko je bilo navadnih kukavic. Nad nami se je v dalji videlo vrh Kuclja. Pot nas je vodila proti razpotegnjenemu naselju Stomaž, od koder je lep razgled po Vipavski dolini in na Kras. Sadno drevje češenj, fig in marelic je bilo polno zelenih sadežev. Tod je zasajenih tudi veliko oljk. Na vrtovih ob hišah je bila že precej velika zelenjava in grmi z limonami. Bujno so cvetele vrtnice, rumeni irisi, potonike, glicinije in drevesa akacij. Vas Stomaž je ime dobila po Svetem Tomažu, kateremu je posvečena tudi cerkev v vasi. Pohodnikom pogosto služi za izhodišče planinske poti proti vrhu Čavna – 1185 m. Krožno pot smo zaključili sredi vasi Skrilje kjer sta nas čakala avtomobila.

Vodnik Roman se je odločil, da naš pohod nadaljujemo še po delu krožne poti okoli Vipavskega Križa in z njegovim ogledom. To je nekdanje mesto, ki stoji na enem izmed vipavskih gričev nedaleč od Ajdovščine. Konec 15. stoletja so začeli graditi utrdbo in so naselje obdali z obzidjem. Nekaj stoletij je bilo to središče doline in sedaj sodi med najlepše zgodovinske kulturne spomenike v Sloveniji. Po nekaj kilometrih prehojene poti in v sončnem vremenu, smo v vas prišli mimo postaj kamnitega križevega pota, z vklesanimi podobami. Javne površine in velik del hiš v vasi je obnovljenih. Cerkev v vasi je vredna ogleda. Z mesta nad obzidjem je lep razgled po Vipavski dolini in na gore nad njo.

Naš pohod smo zaključili v Ajdovščini, z ogledom starega mestnega jedra z rimskim obzidjem, ki je ohranjeno s štirinajstimi stolpi.

Polni lepih vtisov iz Vipavske doline smo se proti večeru vrnili na deževno Vrhniko.

 

Triglavka Jana

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn