Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Poti ob rimskem zidu

Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka

Več >>

Barjani na Gočah

Tik pred prvomajskimi prazniki se je 28 Barjanov podalo v zgornjo Vipavsko dolino do slikovite kraške vasice Goče. Vas leži na griču in je obdana s številnimi vinogradi. V zgodovinskih virih je prvič omenjena v 14. stoletju. Nekoč bogato naselje je z vseh strani zaprto in zgrajeno v obliki Andrejevega križa, ki je povezan z zavetnikom cerkve. Vas je v celoti kulturni spomenik. Stavbe krasijo zunanja stopnišča, številni ganki, borjači, kamniti portali in ozke ulice ali gase. Znamenitosti so tudi obokane podzemne goške kleti, ki govorijo o pomenu vinogradništva na tem področju.

Iz vasi smo se vzpeli na hrib Obelunc (382 m), kjer stoji romarska cerkev. Ljudsko izročilo pravi, da so cerkev posvetili Mariji Snežni, ker je bil kraj tudi v poletnem času večkrat zasnežen. Z vrha se vidi sosednji Erzelj, velik del Vipavske doline in Nanoško planoto. Po krajšem postanku smo se skozi vinograde spustili v dolino, do vasi Slap.

Za organizacijo in varnost pohoda je poskrbel vodnik Frenk Petrič in njegov pomočnik Andrej Velkavrh.

Napisala: Vanda

Fotografije: Stane in Andrej

Filmček: Stane

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn