Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Poti ob rimskem zidu

Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka

Več >>

Barjani v Mitskem parku Rodik

Na stičišču dveh svetov, kraškega in brkinskega, leži gručasta vas Rodik. Le redki so kraji, kjer se je ohranilo znanje o mitskem izročilu in to izročilo ne živi le v glavah posameznikov. Skozi vas Rodik se je 33 Barjanov napotilo po poti skozi gozd, ki se je pravkar začel odevati v zeleno. Vzpeli smo se na hrib Ajdovščina, kjer se začne ena od dveh mitskih poti – Lintverjev krog. Na poteh je postavljenih 28 kiparskih skulptur, ki interpretirajo mitsko izročilo.

Spoznali smo zgodbo o Lintverju, kultnem kačonu, šembilji in hudiču na gorečem vozu, ki nam jih je prebrala Cvetka. Seznanili smo se z našimi predniki Ajdi in izvedeli, kaj se skriva na kobilji glavi in kaj se lahko zgodi popotniku, če leže na prekratko posteljo.

Tokratni pohod nam je nudil poleg aktivnosti v naravi še zanimiv svet mitologije, po katerem sta nas vodila Frenk in Andrej.

Besedilo: Vanda           Fotografije: Stane in Andrej         Filmček: Stane

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn