Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Sončki

Sončki po Poti ob rimskem zidu

Na prvem pohodu v januarju smo Sončki spet spoznavali bližnjo okolico Vrhnike. Tokrat smo obiskali ostanke rimskega zidu iz obdobja od sredine 3. do začetka

Več >>

Barjani na Tičnici

Po daljšem »covidnem« odmoru smo se Barjani v torek, 8. marca 2022, podali na pohod po okolici Vrhnike. Vso pot nas je spremljalo pomladno cvetje in nas opominjalo, da prihaja pomlad.

Zbrali smo se pred vrhniškim gasilskim domom in se vzpeli po vzhodnem pobočju hriba Sv. Trojice do Inkluzivnega parka Montessori, kjer se je odprl pogled na Ljubljansko barje, Polhograjsko hribovje in naprej do Kamniško- Savinjskih Alp. Park odlikujejo čudovita narava, travnate površine, ograjen prostor za domače živali (poniji, konji, ovce) ter ograjeno jahališče. Po krajšem vzponu smo prispeli do vrha hriba Tičnica, kjer so leta 2009 odkrili sledove prazgodovinske utrjene naselbine. Območje gradišča je bilo del vadbenega poligona bližnje kasarne (vojaški kompleks Tičnica), kjer so še vidne obzidane jame za oklepna vozila. Na pobočju naj bi v prihodnosti zgradili adrenalinski park.

Pot smo nadaljevali skozi Staro Vrhniko do ceste proti Ligojni in naprej ob potoku Podlipščica, mimo kompostarne, do Vrhnike.

Vodnik Frenk Petrič in njegov pomočnik Andrej Velkavrh sta ugotovila, da je vseh 28 Barjanov dobro skrbelo za svojo kondicijo in da si bomo lahko v bodoče privoščili tudi zahtevnejše pohode.

Zapisala: Vanda      Slike: Stane Kržmanc     Film: Stane Kržmanc

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn