Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

47 blagajev volčin (1) (1)
Varstvo gorske narave

Rastlinstvo Planine in okolice

Odsek za varstvo narave PD Vrhnika in Zavod Ivana Cankarja Vrhnika sta v dvorani Cankarjevega doma organizirala v oktobru in novembru predavanji gospe Sonje Zalar

Več >>
Sončki

Sončki iz Dekanov na Tinjan

Zadnji oktobrski Sončkov pohod smo začeli v Dekanih in mimo cerkve z gotskimi elementi krenili desno do zadnjih hiš v kraju, kjer smo po makadamski

Več >>

Lintverni v Prekmurju

Po daljšem premoru, kateremu je v največji meri botrovala epidemija, smo se Lintverni odpravili v Prekmurje. Po 2 urni vožnji smo prispeli v vasico Globoka, kjer nas je pričakal in nam zaželel dobrodošlico naš gostitelj Lintvern Ponca. 

Po dopoldanskem okrepčilu smo se po lepi prekmurski pokrajini zapeljali v Lendavo na izhodišče pohoda. Najprej smo si ogledali zanimiv center mesta, nato pa  po markirani peš poti krenili mimo gradu proti Dolgovaškim in Lendavskim goricam. Sledil je položen vzpon proti razglednemu stolpu Vinarium. Domačini mu radi pravijo Panonski svetilnik, pa tudi Pomurski Eifflov stolp. Po približno 45 min hoje  je bil stolp že viden.

Stolp Vinarium je bil zgrajen leta 2015, visok je 53,5 m, stoji pa na nadmorski višini 302 m. Po vzponu na stolp smo si z razgledne ploščadi na višini 42,5 m ogledali okolico. Vidljivost ni bila najboljša, tako da razgled ni segal prav daleč. Sicer pa se v jasnem vremenu vidi v tri sosednje države. Naš pohod smo nadaljevali do piramide-Larmafa, to je do najvišje točke Lendavskih goric (327 m). Stolp oz. piramido, so včasih uporabljali kot izhodiščno točko za geodetske meritve. Po ogledu te znamenitosti smo se spustili po Poti studencev – Kutak utja nazaj v Lendavo.

Vrnili smo se v Globoko, kjer nas je čakalo obilno kosilo in prijeten zaključek druženja na vikendu pri Ponci. Zahvaljujemo se Marti, Andreji, B’čarju in Ponci za odlično pripravljen program in prijetno druženje.

Pohoda smo se udeležili: B’čar, Cvele, Cvičkar, Duno, Iko, Padalc, Ponca, Stari, Špik, Špilčk, Trbovc in Vezist.

 

Zapisal Lintvern Vezist.         Fotografije: Ponca, Špik in Vezist.

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn