Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Veseli triglavci

Roblekov dom na Begunjščici

Le kje v višavah bi Veseli Triglavci tokrat pohajkovali? Pa smo se spomnili na Avsenikovo pesem »Na Roblek bom odšel« in se dogovorili, da bomo

Več >>

Veseli Triglavci na Trdinovem vrhu

Lepo sobotno jutro in napovedane visoke temperature so Vesele Triglavce popeljale v smeri Gorjancev, na Trdinov vrh (1178 m), najvišjo točko v tem pogorju. Z avtobusom smo se zapeljali do vasi Gabrje, od tam pa smo se najprej povzpeli do Planinskega doma na Gospodični (822 m). Dom je znan tudi pod starim imenom Dom Vinka Paderšiča in se nahaja na slovenski strani Gorjancev. Pot nas je vodila preko mostu čez manjši potoček, vse do studenca Gospodična, ki naj bi imel po ljudskih pripovedkah zdravilne učinke. Od tu dalje pa smo se z zmernim vzponom povzpeli še do Trdinovega vrha, s katerega je sicer zaradi gozda slab razgled, a se kljub temu ob lepem vremenu vidi del Julijcev in Kamniško Savinjskih Alp. Na vrhu sta bili postavljeni dve manjši cerkvi, prva je sveta Jera, od katere so ostale samo še ruševine, druga pa je kapela svetega Ilije in se nahaja na hrvaški strani. Tu smo si privoščili krajši počitek, nato pa smo krenili nazaj proti domu na Gospodični na toplo malico ali bolje rečeno kosilo, ki je bilo zares odlično. V popoldanskih urah smo se vrnili proti domu.

Zahvaljujemo se Srečku in Jožetu za organizacijo in vodenje, hvala vsem pohodnikom za dobro voljo, vozniku avtobusa Simonu Ogrinu pa pohvale za varno vožnjo v obe smeri in dobro družbo, saj ne le, da je bil voznik, pač pa se je z nami tudi udeležil pohoda.

 

Besedilo: Branka Gutnik          Fotografije: Branka Gutnik

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn