Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>

Markacisti vabijo v svoje vrste nove člane

Vrhniški markacisti urejajo na območju občine Vrhnika 70 km planinskih poti. Člani društva, ki urejajo poti so vključeni v Markacijski odsek PD Vrhnika. Na Planinski zveze Slovenije pa je Komisija za planinska pota, ki koordinira delo markacistov.

Prostovoljno delo markacistov je urejanje planinskih poti. Obsega označevanje poti z markacijami in smernimi tablami, zavarovanje poti pred erozijo zaradu uporabe pohodnikov ali vremenskih pojavov z izdelavo vodenic, opremljanje strmejših delov z izdelavo stopnic, opremljanje izpostavljenih delov z varovalnimi žičnimi ograjami in klini ter stopami, izdelava brvi ob prehodih preko vodotokov, čiščenje poti zaradi zaraščanja s podrastjo in grmovjem, odstranjevanje polomljenih vej in drevja po končani zimi ali zaradi žledu, opremljanje razglednih točk na poti, počivališč in vsa druga dela, ki pripomorejo k varni hoji po poteh in dobrem vodenju pohodnikov s smerokazi in markacijami do zadanega cilja.

To je zanimivo delo v naravi, ki obsega tudi izobraževanje na tečajih za markaciste in izpopolnjevanje na pet let. Akcije urejanja poti se organizirajo po potrebi, odvisno od stanja planinskih poti ali načrtovanih večjih del na določenih odsekih.

Če želite sodelovati oz. pomagati pri urejanju planinskih poti lahko vse informacije dobite v pisarni Planinskega društva Vrhnika ali na tel. št. 041 944 212 in 040 480 366.

Planinec Karlo Kropušek je posvetil naši markaciji na planinskih poteh naslednje verze.

Pika

Kaj je to za ena pika?

Mene vedno znova mika,

ona vedno me pelja,

na prelepi kraj sveta.

Ona ne izgubi me nikdar,

v naravi moj je gospodar,

ni navigacije takšne,

kot so markacije naše.

Sedaj, ko bukev čez planino gre,

pika ta mi vse pove,

kje so šmarnice dehteče,

kje češnje bodo rdeče.

Ona pelje me v skalovje,

krasno naše to gorovje,

med prelepo gorsko cvetje,

pa seveda ptičje petje.

Vsem, ki rišete te pike,

varne poti z nami delite,

markacisti hvala vam,

rišete vi varnost nam.
Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn