Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Veseli triglavci

Roblekov dom na Begunjščici

Le kje v višavah bi Veseli Triglavci tokrat pohajkovali? Pa smo se spomnili na Avsenikovo pesem »Na Roblek bom odšel« in se dogovorili, da bomo

Več >>

čistilna akcija 2017

Planinsko društvo Vrhnika je v okviru Markacijskega odseka in Odseka za varstvo narave prvega aprila,  na soboto vsesplošne čistilne akcije v občini Vrhnika, opravilo akcijo urejanja in čiščenja okolice planinskih poti na področju Trojice in Planine. 

Šestnajst udeležencev se je zbralo na zbornem mestu pri Štirni. Skupina kolesarjev se je lotila čiščenja poti od Hamexa in Kurena.  

Mama in njen sin  sta z markacisti odšla proti Trojici, kjer sta našla marsikaj, tako da so vreče postale v parih urah precej težke. Grmovje v tem času še ni ozelenelo in je razkrivalo številne zaklade, saj vrtačast svet  “vabi”, da  se odvrže tako  odvečni gradbeni material, kot  odslužene dežnike, železne posode in kolesne pnevmatike.  Najlepša hvala “čistilcem” s Stare Vrhnike, ki so poskrbeli za odvoz nabranega materiala.

Dva ljubitelja narave sta  se odpravila čez Storžev grič po poti,  ki je zaradi množičnega obiska najbolj obremenjena, a dobro vzdrževana in dokaj čista, saj pohodniki smeti odnašajo s seboj, marsikdo od njih pa spotoma pobere tudi,  kar  je odvrženo ob stezi. 

Tudi  na planinski poti čez Blatni dol smeti ni bilo. Dva udeleženca  sta obstrigla grmovje in robidovje, ki se je razraščalo na ožjih delih steze, ali je viselo nad stezo ter tako motilo prehod.  Na predelu, kjer je pot tudi gozdna vlaka, so odstranjeni ostanki vej, v skalnem zgornjem delu pa daljše veje, ki so bile ponekod zakrite z listjem.

Nekje je zazvonilo poldne, ko smo se zbrali  na izhodišču pri Štirni in zaključili akcijo. Zazrla sem se v pobočja Planine. Skozi  drevesa so se videli  obrisi stolpa. Ja, res  je lepa, naša Planina. Žari v soncu, kot da čuti naklonjenost svojih obiskovalcev, sem še enkrat pogledala proti stolpu. Občutek, da je narejeno še nekaj v skupno dobro,  je bil vreden več kot najboljše kosilo.

Iskrena hvala  vsem, ki ste z udeležbo na akciji izrazili, da imate spoštljiv odnos do narave in ste za njeno ohranjanje pripravljeni tudi kaj narediti,  hvala  pa tudi vsem pohodnikom na Planino, ki odgovorno ravnate z odpadki čez  vse leto.

Prepričana sem, da bo nekoč kakšen koš za smeti stal tudi vzdolž “Tankovske”,  kjer obiskovalci Planine  in Starega malna parkirajo svoje avtomobile, pa mimogrede  kaj “zleti”  na tla ali v grmovje.  In bo mogoče  dodan koš ali še kakšna opozorilna tabla, da je prepovedano odlaganje smeti,  tudi  desno čez Tankovsko cesto, v smeri poti proti Trojici, ki jo je naš največji pisatelj imel tako rad, da jo je v svoji delih omenil kar osemindvajsetkrat, takrat sijočo, belo – čisto.. 

Odsek za varstvo narave:

Marija Dolinar

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn