Planinsko Društvo Vrhnika

Aktualno

Zimzeleni

Zimzeleni na prvem jesenskem pohodu

Ker sta zaradi slabega vremena junijska pohoda odpadla, smo komaj čakali na september in prijaznejše vreme, da se bomo spet podružili na pohodu. Vodnik Jože

Več >>
rudno_p_stara_fuzina_barjani_2022 (3)

Barjani z Rudnega polja do Stare Fužine

Za prvi jesenski pohod Barjanov je vodnik Frenk Petrič izbral prijeten sprehod z Rudnega polja do Stare Fužine.

Pot nas je vodila skozi senčen smrekov gozd, mimo pašnikov navzdol do razpotja, kjer se nahajajo zdravilne točke blagodejnega zemeljskega sevanja na Pokljuki. Po krajšem postanku smo se spustili do idilične planine Uskovnica. Koča na Uskovnici (1154 m) se nahaja med Pokljuko in dolino Voje. V bližini koče so številni pastirski stani, preurejeni v počitniške hišice. Le dobrih 5 minut stran od planinske koče se nahaja manjša kapelica, od koder se nam odpre lep razgled na gore, ki obdajajo Bohinj. Izredno lep je pogled proti severozahodu, kjer vidimo Mišelj vrh in vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave. Med kočo in kapelico lahko opazimo zanimive grbinaste travnike, ki so redkost v slovenskih gorah.

Po krajšem postanku smo pot nadaljevali proti tipični alpski vasi Stara Fužina z ohranjenimi starimi kmečkimi domovi. Med znamenitostmi vasi so Zoisova graščina, Hudičev most s koriti Mostnice, Andrejčeva žaga in mlin, stara sirarna, ki je preurejena v Planšarski muzej, Mihovčeva gostilna z lajno iz Češke in drugo.

Pohoda se je udeležilo 34 Barjanov. Za varnost je poleg vodnika Frenka skrbel še naš Andrej Velkavrh.

Zapisala: Vanda      Fotografije: Stane in Andrej            Film: Stane

Delite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn