varstvo narave
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani


Varstvo gorske narave
 
 
 Zgodovina
 Galerija slik
 Aktualno
 
 
 
 
 
13.04.2008
Uspešen zaključek čistilne akcije
 

ČISTILNA AKCIJA V ORGANIZACIJI
ODSEKA ZA VARSTVO GORSKE NARAVE
PRI PLANINSKEM DRUŠTVU VRHNIKA

Planinsko društvo Vrhnika je že drugo leto zapored organiziralo čiščenje poti, ki vodijo na Planino, pa tudi poti, ki potekajo pod Planino.

Lansko leto se je čistilne akcije udeležilo 5 članov, letos pa že kar neverjetnih 26. Seveda smo na čistilno akcijo povabili vse ljudi dobre volje, seveda pa predvsem tiste, ki ljubijo čisto naravo. Tudi podmladek že imamo, saj je najmlajša udeleženka, Ula, štela rosnih 5 let. Ni kaj, zgodaj je potrebno začeti!

Akcija je potekala v nedeljo, 13. 4. 2008. Zbrali smo se ob 8.00 pri «Štirni«. Čeprav smo se še v soboto s skrbjo ozirali v nebo, kajti lilo je kot za stavo, nas je nedeljsko jutro pričakalo brez dežja. Za dobro voljo je že na začetku poskrbel Milan s čajem in sladkim ter slanim pecivom. Njegov najzvestejši odjemalec je bil štirinožnik Pit, ki je ves dan pridno sodeloval pri odkrivanju smeti, saj je po poklicu vohljač.

Vodja akcije, Dare, nas je razdelil v skupine in določil, katere poti bomo čistili. Nekaj jih je čistilo ob tankovski cesti, drugi cesto proti Starem malnu in njegovo okolico. Obdelali smo tudi vse poti, ki vodijo na Planino.Najtrši oreh je bila cesta proti Logatcu, oziroma okolica počivališča na vrhniškem klancu, kjer mrgoli divjih odlagališč.

Ugotovili smo, da so vsaj planinske poti letos čistejše kot lansko leto. Seveda imajo nekateri brezvestneži še vedno posebno veselje z odmetavanjem plastenk in pločevink v naravnem okolju. Predvsem na parkiriščih se najde marsikaj. Tudi to je razumljivo, da si je treba obrisati nos, ko sopihaš v hrib, manj pa je razumljivo, zakaj uporabljen robček ne odneseš domov!

Naša ugotovitev je , da je najteže osveščati prebivalstvo. Vsakdo lahko brezplačno pripelje dnevno 350 kg odpadkov na deponijo Komunalnega podjetja Vrhnika. Brezplačna je tudi oddaja pnevmatik, mi pa smo jih v tej akciji zbrali 96! Kdaj se bomo zavedeli, da nismo dobili narave v uporabo od prednikov, ampak smo jo dobili v čuvanje za naše vnuke!

Po končani akciji, ob 13.00 smo se podprli v Gostilni pri Kranjc (Franci Tomažič s.p.). Za pogostitev se jim iz srca zahvaljujemo.

Zahvala gre tudi donatorjem: Štirn d.o.o. , Turšič Anton s.p. in Enis Džajić s.p. - Star maln, ki so poskrbeli, da nismo bili žejni.

Poti na Planino so sedaj čiste in naj takšne tudi ostanejo!

Razmišljali smo, ali naj objavimo le nekaj slik, pa smo se končno odločili, da objavimo vse, mogoče bo kdo našel kaj, kar je v tem letu od zadnje čistilne akcije odvrgel.

Lep pogled vam želimo v Foto galeriji.