Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
08.02.2013
Pohod Sončkov po Vertovčevih poteh

Na prvi termin v februarju smo se Sončki odpravili na pohod  po  Vertovčevih  poteh nad  Vipavsko dolino.  Planirano Korado smo prestavili na drug termin, ko bodo  vreme in druge okoliščine ugodnejše. Z avtobusom smo se zapeljali do zaselka Dolenje, kjer se je začel kolovoz, ki nas je mimo nahajališča fosilov iz geološke dobe eocen  pripeljal do cerkvice Sv. Marjete. Tu se je odprl pogled na Ajdovščino in pobočja Čavna pod temno sivimi oblaki.

Prvi postanek smo imeli na Planini v zaselku Brith, kjer smo tudi malicali. Obenem pa nas je vodja seznanila s Cerkvijo sv. Kacijana iz leta 1631 in stavbo krajevne skupnosti, v kateri so leta od 1750 do 1782 prebivali menihi kartuzijani iz Bistre. V okolici je veliko vinogradov, pridelujejo dobra vina, najbolj znana sorta grozdja pa je pinela. Na Planini je od junija 1809 do aprila 1813 služboval Matija Vertovec, ki je domačine učil vinogradništva, vinarstva in kletarstva. Poučeval je tudi otroke in odpravljal nepismenost odraslih.

Pot smo nadaljevali skozi  zaselek Marci in se povzpeli na Ostri vrh (422 m), od koder smo imeli razgled na vasi Gabrje, Šmarje, Štjak in obronke Krasa. Z Ostrega vrha smo se spustili nazaj na preval Trešnik in nadaljevali pot do zaselka Potok, kjer so v bližini Jakulini, rojstni kraj Matije Vertovca, duhovnika, poljudnoznanstvenega pisca in učitelja vipavskih vinogradnikov.

V starem delu vasi Šmarje je farna cerkev sv. Marije iz leta 1620, pri kateri je nastal tudi naš skupinski posnetek. Na vaškem trgu pod cerkvijo je spominsko obeležje Matiji Vertovcu, ki so ga vaščani postavili svojemu rojaku v zahvalo ob 150-letnici njegove smrti. Pot smo nadaljevali do vasi Vrtovče in naprej v Tevče, od koder smo opazovali zamegljeno Trnovsko planoto. Med Tevčami in sosednjimi Uštini je nekoč potekala deželna meja  med Kranjsko in Goriško-Gradiščansko, kar dokazuje mejni kamen iz leta 1801 ob poti. Tevče so danes poznane po kostanju in vinu.

Po kaki uri smo prispeli do zaselka Uhanje ob reki Vipavi in pri tabli nam je vodja skupine povedala zgodbo. Pred dobrimi 4000 leti so Argonavti z ladjo Argo potovali iz Grčije do Črnega morja in se nato po Donavi, Savi, Ljubljanici in Vipavi vračali v domovino. Prav na Uhanjah so doživeli najhujšo preizkušnjo, saj so jim domačini na reki Vipavi pripravili zasedo, iz katere so se komaj rešili. Pot nas je vodila še čez most preko Vipave in skozi vipavsko vasico Ustje, pod katero nas je pri mogočnem hrastu čakal avtobus. Prehodili smo 16 km, pot je bila zelo lepa in nič kaj naporna.

Odpeljali smo se do Ajdovščine, se tam ustavili na kavi ter se dobre volje, ker smo dan preživeli v dobro družbi ter videli mnogo zanimivosti, vračali v dežju proti domu.

Zapisala: Lidija in Milan Drašler

Fotografije: Tatjana Rodošek in Sonja Repnik

Besedilo k fotografijam: Sonja Zalar Bizjak

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008