Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
10.11.2012
Sončki na pohodu po robu Krasa od Cerja do Trstelja

Na Krasu je krasno - zlasti jeseni, ko ruj v gmajnah in listi trte v vinogradih popestrijo pokrajino z množico barv in kombinacijami od zelene pa vse do temno škrlatne. Če je vreme ugodno, so tudi razgledi lepi. Z vrhov planote segajo čez Kras do morja, pa v Furlansko nižino, Vipavsko dolino, na rob Trnovskega gozda in Nanosa in vse tja do Snežnika. Vse to smo Sončki doživeli na pohodu v začetku novembra. Saj razgledi so lahko tudi obsežnejši, ampak glede na vremensko napoved smo bili več kot zadovoljni. Vse kar smo videli, spoznali in doživeli nam je bilo v zadovoljstvo.

Prijazni voznik avtobusa Ivan nas je pripeljal po makadamski poti skoraj do Cerja  in nam prihranil nekaj pešačenja. Cerje je vrh na severozahodnem robu Krasa, kjer je zgrajen  veličasten spomenik, posvečen  branilcem zahodne meje slovenskega ozemlja, predvsem v 1. in 2. svetovni vojni. Spomenik je hkrati tudi muzej, za katerega si je vredno vzeti čas. Nas pa je čas priganjal, saj smo morali prepešačiti  deset vrhov (imena vrhov so na zemljevidu)! Poti po ravnem je bilo prav malo, kar naprej je šlo gor, pa spet dol. Kljub nizkim nadmorskim višinam vrhov smo po Srečkovem GPS naredili preko 700 višinskih metrov vzpona. Po moje jih je bilo vsaj 1700, če pomislim, koliko sem moral dvigovati noge, da sem prestopil vse kamne na stezi.

Tod je kljub zaraščenosti površja z gozdom še vedno videti sledi grozot  prve svetovne vojne – povsod jame od eksplozij topovskih granat, strelni in povezovalni jarki, okopi in votline v živi skali, imenovane kaverne, kjer so se branilci skrivali pred topniškim obstreljevanjem. Najbolj oblegan vrh je bil Fajti hrib (ta dan zagotovo - naskočilo ga je kar 39 Sončkov!). Na vrhu nam je Sonja prebrala nekaj spominov na boje na Krasu pisateljev Ivana Matičiča in Franceta Habeta. Spomnili smo se še Prežihovega Voranca in njegovega romana Doberdob. Tam gori smo imeli tudi prijetnejše opravilo - nazdravili smo Irmi za njeno sedemdesetletnico in ji zaželeli, naj bo še naprej tako »sončna«. Malica, ki nam jo je pripravila, nam že dolgo ni tako teknila.

S Fajtega hriba smo nadaljevali gori-doli do Trstelja, kjer smo bili za konec deležni obsežnega razgleda. Malo pod vrhom nas je sprejela prijazna ekipa Stjenkove koče in nas pogostila. Po dobri joti in kozarcu terana smo se zadovoljni spustili po strmi stezi v kraško vasico Lipa k avtobusu. Bili smo vedri in klepetavi in sem si mislil »Žabe regljajo, dež bo«.

Ko smo pripeljali na Vrhniko je zabliskalo in zagrmelo in padal je dež. Pa kaj, mi smo imeli lep dan in smo se imeli »fajn«!

Besedilo: Sonček Vojko

Fotografije: Sonja Repnik, Sonja Zalar Bizjak, Danica Kos

Zemljevid: Srečko Kenk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Sončki na Kraškem robu
Tomaž Stržinar je prejel pr...
Barjani iz Logatca na Vrhniko
Nočni pohod na Planino
Zimzeleni na s soncem obsijan...
Pohod v neznano
Zbiranje predlogov za priznan...
Mavrica nad Planino

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008