Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
23.09.2012
Sončki in Veliki Risnjak, 1528 m

Jutranje nebo so  še prekrivale zvezde , ko smo se z avtobusom odpeljali proti Cerknici, v Babnem polju prečkali mejo s Hrvaško ter se mimo Čabra zapeljali do Bijelih Vodic,  kjer  je bil začetek  pohoda.   Po nakupu  vstopnic za Nacionalni park Risnjak smo se po  stezi,  imenovan po botaniku dr. Ivu Horvatu, skozi drevored orjaških dreves  počasi ogrevali za današnjo hojo.

Ves čas zgledno markirana pot se je komaj vidno a vztrajno dvigovala pod visokimi drevesi  smrek, bukev, javorjev in drugih listavcev.  Težko bi brez strokovnjaka

ocenjevala, kako dolgo že rastejo, a sigurno nekatera tudi več stoletij.  Z občudovanjem sem jih opazovala, kako kljubujejo času in kako malo potrebujejo zase. Našla so svoj dom sredi  balvanov, skal in pečin, ki jih je narava oblikovala  v  zanimive kraške oblike.  Pot  nas je vodila mimo Vučje  jame  in postajala vedno bolj kamnita. Ponekod so jo človeške roke  enkrat v zgodovin zavarovale s trdno zgrajenimi skalnimi opornimi zidovi, drugje so jo pridni markacisti utrdili  s skrbno zloženimi manjšimi skalami.  Po nekajurni hoji se je pot zožila v stezo in gozd je ostal pod nami. Skozi nizko ruševje smo se povzpeli do  travnatega sedla, kjer  stoji Schlosserov planinski dom. Na dan našega pohoda  je praznoval 80-letnico izgradnje, vendar je bil, tako kot vsak torek, zaprt.

Na klopeh ob domu smo lahko pustili nahrbtnike in se zagrizli v strmino, ki nas je po stezi med skalovjem in nizkim rušjem vodila proti skalnemu vrhu. Eden za drugim smo se vzpenjali, pod previsom pustili palice, potem pa čez previs ob jeklenici. Občutek, ko začutiš skalo v dlani, se je oprimeš in verjameš vanjo, je krasen. Enaki so bili tudi vsi naslednji trenutki, ko so noge varno  prestopale in prestopile skalne gmote, posejane do vrha.  

Pred nami se je odprlo obširno področje gozdov in hribovij  Gorskega Kotarja, na severu sem v daljavi v meglicah zagledala Snežnik in se mu nasmehnila. Malo bliže  je bil Snježnik… vodnica  je opozorila na Fratar … proti vzhodu so se dvigovale stene nad Kolpo (Loška, Kuželjska,…). Kvarner se je skrival nekje globoko spodaj v zavetju Gorskega Kotarja. Po sestopu  in kratkem postanku pri koči smo se  po krožni poti čez  Medvjeđa vrata in Markov brlog vrnili do Naravoslovne učne poti Leska in po njej do izhodišča.

Sedemurna hoja in več kot 950 m premagane višine je  »naredila svoje«. Na poti domov sem med dremavico spremljala zaton dneva in vmes »videla«  bele stene  Velikega Risnjaka, ki smo ga osvojili. Je gora, ki  prevzame s kontrastom  svojih barv,  zelene in bele in ga je treba vsaj enkrat videti od blizu.  

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Tatjana Rodošek, Viktor Repnik

Zemljevid:  Srečo Kenk

Komentar k fotografijam: Sonja Repnik

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Sončki na Kraškem robu
Tomaž Stržinar je prejel pr...
Barjani iz Logatca na Vrhniko
Nočni pohod na Planino
Zimzeleni na s soncem obsijan...
Pohod v neznano
Zbiranje predlogov za priznan...
Mavrica nad Planino

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008