Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
06.05.2012
Ratitovec in Sončki v sončnem majskem dnevu

Tokrat smo se  odpeljali z avtobusom skozi Železnike do našega izhodišča v vasi Prtovč. Pot je vodila mimo zadnjih hiš v vasi v kamnito strmino, ki se je nagajivo dvigovala  pred nami.  Po  začetnem  delu se je kolovoz spremenil v  stezo skozi gozd, poln z mahom poraslih balvanov, ki spominjajo na podore v daljni preteklost.

Gozd je ostal za nami,  markacije so  vodile navzgor do krnice Razor, kjer smo ob  kratkem postanku  občudovali  južno steno Ratitovca.  Zaradi geološkega nariva  Spodnjih Bohinjskih gora v preteklosti  je   Ratitovec  gora, ki je  bolj strma na južnem delu kot na severnem. Tu še vedno cvetijo  trobentice in po robeh resje, travna področja  pa krasijo spomladanski žafrani imenovani nunke. 

Pot  nas je v ključih pripeljala do sedla Vratca, kjer  smo  se razveselili Triglava v belini snega. Smerne table so nam povedale, da so Vratca  križišče planinskih poti, ki vodijo na bližnji Kosmati vrh, Gladki vrh, v smeri Triglava pa bi preko planine Pečana lahko prišli  v dolino  Save Bohinjke. Za trenutek so me misli odnesle tja doli in čez, a  smo se usmerili skozi gozd severnega  pobočja Ratitovca.

Levo smo najprej zagledali Gladki vrh in  s soncem obsijano  skalnato in  travnato pobočje Ratitovca. Steza pelje mimo jaška Sv. Jožefa in Sv. Frančiška, kjer so  nekdaj kopali železovo rudo in jo  vozili v talilnice (plavže)  v dolini. V malem jezercu v bližini smo lahko opazovali prastaro ohranjeno vrsto vodnih živalic planinske pupke. Po počitku smo se od koče povzpeli na  1667 m visoki Gladki vrh.  V jasnem dnevu so  nas obkrožali  vrhovi  Peči,  Julijcev, Karavank, Grintovcev,  pod nami pa so se raztezali obširni gozdovi Jelovice in Pokljuke. Na JV je iz mrenaste megle gledal vrh Kuma, na južnem obzorju nas je pozdravljal Snežnik. S pogledi smo se dotikali Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja, prepoznali  Tošč,  Stari vrh, Koprivnik. Blegoš je bil skoraj na dosegu roke  in  prav tako  razpotegnjeni hrbet Porezna na JZ. Pred nami in pod nami  je v tihoti počivala Slovenija.

Po slemenu Ratitovca smo nadaljevali čez najvišji vrh Altemaver (1678 m) in  čez  vrh Kremant (1658 m).  Pod nami  je v  barvi pomladno ozelenelih gozdov počivala  Selška dolina,  v daljavi se je  vila pot v  dolino Davče in nad njo osamljene hribovske kmetije pod pobočjem Porezna. 

Ob  poti  so nas zaspano gledale modre glavice  malih encijanov (zaspančkov) in šopki skrivnostno lepih velikih encijanov – clusijevega svišča. Na planini Zgornji Jirn smo si v studencu natočili svežo vodo. Osveženi od hladne pijače smo se lahkotno dvignili. Steza se je začela spuščati mimo Kačjega roba proti Danjarski planini, do Mišjega grunda in naprej skozi smrekov gozd do Lovske koče na Soriški planini.

S tišine gora nas je avtobus odpeljal mimo  izvira Sore, ki v slikoviti obliki  žubori čez skale, do Petrovega Brda. Pogledi so se nam ustavljali na  hribovskih zaselkih. Zdelo se je, da rahlo od tal drsimo z avtobusom do dna doline in skozi  Zali log nazaj v  Železnike.  Oči so uživale, ko so gledale Selško dolino, ki je še vedno posejana s  »toplarji« in »stegnjenci«. Toliko lepih kozolcev že dolgo nisem videla.  

Kmalu smo na levi zagledali  Križno goro in  na desni se  je visoko bočil Lubnik. Za seboj smo pustili starodavno Škofjo Loko, se priključili na avtocestno povezavo  in bili doma ob načrtovanem času. V zadnjih korakih do doma se je  preživeti dan strnil v en stavek. Bilo je lepo. Doživeti Ratitovec in vse to videti, je  kakor del nekih izpolnjenih sanj.

Besedilo:     Marija Dolinar

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, V. in S. Repnik

Zemljevid:  Srečo Kenk 

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008