Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
28.09.2012
Zimzelenčki na Krašnjem vrhu nad Metliko

Po nevihtni noči, ki je besnela čez Slovenijo, se je pričelo jasniti najprej na vzhodu, v Beli krajini, kjer je  bil cilj skupine Zimzelenčkov - Krašnji vrh.

Med vožnjo čez Gorjance, kjer se odpre pogled na pokrajino, nas je prevzel občutek naravne pristnosti, kot da prihajamo v čisto druge kraje. Vodička Sonja nam je prebrala verze Janeza Menarta iz pesmi Rekviem, iz katerih smo spoznali trpko življenje Belokranjcev v preteklosti. Danes pa propada še tisto malo industrije, ki je dajala zaslužek. Postopoma  se razvija turizem, ki ga gradijo na čisti in neokrnjeni naravi in skrbijo za svojstveni regionalni razvoj.

Lepa krožna učna pot tik ob meji s Hrvaško z izhodiščem pri Radovici nam je ponujala prav vse. Že prvi postanek pri planinskem domu na Krašnjem vrhu bi bil za koga  končni cilj, kajti dobra glasba pritegne, razgledni stolp ponuja lepe razglede, klini v plezalni steni dajo občutek, da si nekje v gorah, Marinkin sendvič in borovničke pa  okrepitev. Ob odhodu še pogača od prijaznih Belokranjk, ki so želele, da ostanemo kar z njimi.

Nadaljevali smo pot skozi gosto poraščene gozdove s kraškimi kotanjami in ob suhi strugi potoka Jamnik, ki ponika v  Mlinško jamo. Ob večjih padavinah voda močno naraste  in takrat odteka v udorno brezno Pečenjevka, globoko 50 m. Šli smo mimo vodnega  izvira in kala, ki  so bogastvo na kraškem območju, obnovljen samotežni vodnjak pa je prikaz, kako priti do talne vode.

Drugi del poti je vodil bolj po obrobju gozdov, polnih gob, po jasah z brezami, med vinogradi in sadovnjaki in s pogledi proti Trdinovemu vrhu. V daljavi se je videl Klek  in celotna Bela krajina.

Pri cerkvici sv. Urbana nam je gostoljubni gospodar s turistične kmetije Jakljevič ponudil tradicionalno belokranjsko pogačo z aperitivom in nas povabil na domačijo, kjer so nas pogostili z dobro obaro in ajdovimi žganci.

Zapisala: Ivanka Sluga

Foto: Jožef Miklavčič, Janez Cerk in Sonja Zalar Bizjak

Besedilo k fotografijam: Sonja Zalar Bizjak

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008