Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
13.07.2012
Zimzelenčki na izletu v Posavju

Pohodniška skupina Zimzelenčki si vsako leto konec junija privošči izlet nekam po Sloveniji. Tako smo že raziskovali Konjiško, Kozjansko on Obsotelje, Mislinjsko dolino in Velenjsko kotlino, letos pa obrobje Gorjancev od Kostanjevice na Krki, Podbočja do goric z imenom Gadova peč.

Kostanjevica na Krki je eno najstarejših in hkrati  najmanjših mest v Sloveniji, na otoku reke Krke. Pritegnile so nas posebej kulturne in naravne vsebine tega območja, zato smo se osredotočili na grad, ki je bil včasih cistercijanski samostan, in si ogledali posebno zanimivo razstavo slik zagrebškega slikarja Tomislava Buntaka, z naslovom Potovanje junaštva, ki so postavljene v popolnoma zatemnjeno cerkev, a akrilne barve pod neonsko svetlobo flurescirajo. To je neko posebno doživetje in vredno ogleda. Pritegnila nas je tudi Forma viva, skulpture iz lesa, ki so razmeščene ob gradu.

Kulturno obogateni smo se nato zapeljali do vasice Podbočje, kjer smo občudovali obnovljene kamnite mostičke do hiš.

Nato smo se pričeli vzpenjati na gorice pod Gorjanci, imenovane Gadova peč. Nekje na sredi goric, kje je malo več prostora za parkiranje, tudi avtobusa, stoji velikanski sod in informacijska tabla, kje lahko izvemo kaj več o goricah.

Nekdanja vinska kraljica cvička Zdenka nam je tu povedala mnogo lepih stvari o goricah, o življenju vinogradnikov, o vinarjih  in zgodovini. Peš smo se nato pod njenim vodstvom odpravili do vinskega hrama Komatar, kjer smo si ogledali polnilnico vin, hram in bližnji vinograd. Tu smo tudi pomalicali in poskusili, kaj je cviček iz Gadove peči.

Marsikoga je prevzela valovita, obdelana, zelena pokrajina, urejeni in z ljubeznijo gojeni vinogradi, prijetna klima in seveda prijazni ljudje s kančkom dolenjskega humorja. V programu je bil še obisk ribogojnice, a je prejšnji dan premočno deževalo, zato je ogled odpadel, kosilo v Podbočju pa seveda ne. Po dobri hrani smo opravili še nekaj "uradnih " zadev, nato pa se za dve uri prepustili prijetni glasbi.

V juliju in avgustu pohodov ni, zato smo si zaželi, da se v septembru snidemo zdravi, veseli, s polno kondicije in nadaljujemo s pohodi po programu.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Jožef Miklavčič, Vlado Nikolić, Milan Jerman

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008