Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
12.11.2011
Zimzelenčki na Bizeljskem

Včasih je tudi vreme tisto, ki narekuje smer pohodov in tudi tokrat je bilo tako. Napovedan oblačen in meglen dan, samo tam na vzhodnem delu Slovenije je posijalo sonce že, ko smo iz  Brežic peljali proti Bizeljskem. Nadeli smo si nahrbtnike pri vili Istenič in krenili po bizeljskih goricah. Jesensko obarvano listje, ki šelesti pod nogami, sonce in polno dobre volje, kaj še hočemo lepšega, je bilo slišati med pohodniki.

Med potjo smo si ogledali Najgerjevo repnico. Že pred dvesto leti so ljudje ugotovili, da se v sestavi tal iz kremenčevega peska da vkopati votline tako imenovane repnice, ki so jim služile za hrambo poljščin. Danes so to posebnost Bizeljskega, ki bolj služijo za hrambo in staranje odličnih bizeljskih vin, ki smo jih tudi pokušali. Nekateri smo prvič videli ta čudež narave in delo človeških rok, ga. Jožica pa nam je zelo duhovito prikazala strop jame, ki je okrašen z nekakšnimi naravnimi ornamenti.

V nadaljevanju pohoda smo si ogledali etnografsko zbirko Marije Sušnik predmetov in orodij, ki so jih uporabljali predniki. Veliko starih in propadajočih hiš je bilo videti, ljudje so se izseljevali iz teh krajev, kajti  narava ni dajala dovolj za preživetje. Tudi dandanes je tu oteženo strojno obdelovanje zaradi strmih pobočij, pa vendar so ljudje delovni, iznajdljivi, znajo privabiti turiste in ostanejo na deželi. Pri sv. Vidu, na najvišji točki našega pohoda, od koder je res lep razgled po pokrajini, je bil tudi čas za postanek, prigrizek in skupinsko fotografijo. Še spust med rumeno obarvanimi vinogradi v Bizeljsko in na avtobus, ki nas je odpeljal v Staro vas Bizeljsko na dobro Andrejevo kapljico in kosilo.

Vsakokrat se zadovoljni vračamo s pohodov enkrat malo bolj drugič manj utrujeni. Že skoraj 140 pohodov se je zvrstilo v vseh letih naših pohodov. Dopolnjujemo si znanja, se družimo in uživamo v naravi. Hvaležni smo vodnikom in vsem, ki kaj prispevajo k tem našim doživljajem in dobremu razpoloženju na vsakem pohodu. Prav posebej smo hvaležni Elici, pobudnici in dolgoletni vodnici za lepo preživete dni; zavedamo se, kaj nam to pomeni. Vsak pohod je doživetje, en delček v našem življenju in za vsakega malo drugačen. Da bi še dolgo trajalo.

Zapisala: Ivanka Sluga     Fotografija: Vlado Nikolić

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008