Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 


     Zgodovina
     Izleti
     Foto galerija
     Aktualno
 
 
 
03.10.2011
Zimzelenčki na Veliki planini

Velika planina kot krajinski park je ime za Veliko, Malo in Gojško planino, največjo planino na Slovenskem in v Kamniško-Savinjskih Alpah, saj meri kar 557 hektarjev. Zaradi izredno lepega in toplega vremena nas je Velika planina zvabila, da jo začutimo po planinsko in ne turistično.

S parkirišča Pod Ušivcem smo se napotili preko Gojške planine do osrednjega pastirskega dela Veliki stan, kjer je pravo naselje pastirskih bajt z najstarejšo, v kateri je muzej, Preskarjevo bajto.

Suša je sicer naredila svoje, a še vedno se najdejo cvetovi  dlakavega sleča, drobni cvetki pomladanskih zaspančkov in še kaj. Zato je bilo zdaj  več časa za opazovanje kalov ali pučev, ki samevajo, saj živine ni več. Tudi bajtam je namenjenih več pogledov. Kakšna skladnost z naravo in višino planine (med 1500 in 1600 m)! Ko pa smo pokukali v notranjost nove, ki bo nadomestila staro, smo šele opazili funkcionalnost in sobivanje pastirja in živine.

Še dobro, da je starosta velikoplaninskih pastirjev, arhitekt Vlasto Kopač, leta 1957 preprečil podiranje posameznih bajt in gradnjo velikega skupnega hleva. Njemu in vsem lastnikom gre zahvala, da lahko uživamo   v mehkobi  in enkratnosti stavb, kakršnih ne najdemo nikjer v Evropi.

Mnoge vrtače lijakastih oblik, kotliči, štrleče skupine skalovja, ki razgibavajo domišljijo, saj eni vidijo v njih velikane, drugi palčke, spake, volkodlake in druge živali, vmes pa mehke gorske trate, ki vsako poletje hranijo tudi do 300 govedi… in bajte (sedem tipov), ki služijo pastirjem in počitnikarjem – to je Velika planina!

Za vsakega planinca pa je največja nagrada, če se lahko razgleduje daleč naokoli, ko se povzpne na vrhove. Z Gradišča (1666 m), najvišje točke Velike planine, je najlepši razgled na vse strani. Imeli smo to srečo, da so bili razgledi božanski, enkratni in nepozabni. Pred nami so se bahavo razkazovali skalnati vrhovi Grintovcev; Milan je imena zašiljenih vrhov kar stresal ko iz rokava prav tja do Raduhe…

Polni planinskih užitkov smo se za kavico ustavili v Domžalskem domu, nato pa hiteli na avtobus, saj so nas z vabilom presenetile tri pohodnice, ki so praznovale skupnih 210 let. Še mnogo zdravja in skupnih pohodov, drage slavljenke in hvala za lep zaključek pohoda!

Zapis: E. Brelih     Foto: V. Nikolić, J. Cerk

 
 
 
 
Untitled Document
 
  Ponovno odprtje Koče na Planini
OBVESTILO
Zimzeleni od Topola do Medvod
NUJNO OBVESTILO
OBVESTILO!
OBVESTILO
Barjani v Vitovljah
Veseli Triglavci vas vabijo n...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008