Untitled Document
Untitled Document
© 2006 Planinsko društvo Vrhnika. |Izdelava: Mesec.org & PD Vrhnika
Untitled Document
Untitled Document
 
 
  - Veseli triglavci
  - Lintverni
  - Triglavke
  - Vaščani
  - Povžarji
  - Zimzelenčki
  - Cekinčki
  - Sončki
  - Barjani
 
 
     Zgodovina
     Izleti
     Galerija Lintverni
     Galerija PD
     Aktualno
 
 
 
12.02.2013
25 let »Lintvernov«

Planinsko  skupino Planinskega društva Vrhnika »Lintverni« smo leta 1987 ustanovili nekateri večletni člani »Lenčeve pohodne skupine Triglavci«, ki smo si na pohodih Vrhnika - Triglav nabrali veliko dragocenih pohodniških izkušenj. Eno prvih vprašanj ob ustanovitvi je bilo poimenovanje skupine. Predlaganih je bilo več imen, a na koncu se je izoblikovalo ime »Lintverni«. To ime je takrat pred 25 leti, ko smo bili še vsi dokaj mladi, najbolj ponazorilo  naš pohodni duh  – »bruhne kot Lintvern«.

»Lintverni« smo si od samega začetka zastavili poznani cilj iz Lenčeve pohodne skupine – vsakoletni pohod »Vrhnika – Triglav« in več let smo se tega cilja trdno oklepali. Prehodili smo različne smeri, od tiste »najbolj leve«, ki nas je vodila preko Medvedjega Brda, Ledin, Kojce, Bukovega vrha, Planine Razor, Krna, Krnskih in Triglavskih jezer, Doliča do Triglava, pa do najbolj severo vzhodne, ko smo se najprej povzpeli na Grmado, nato na Tošc, nadaljevali preko Lubnika proti Jelovici, prehodili Pokljuko in se preko Lipance in Vodnikove koče povzpeli na Triglav. Vmes pa je bilo nešteto prelepih »srednjih variant«, ki nam bodo ostale za vedno v spominu. Kdo se ne bi spomnil Hotavelj, Robidenskega Brda, Blegoša, Davče, Soriške Planine, pa enkratne Uskovnice, Vogarja in čudovite Planine pri jezeru. Veliko spominov nas veže na Velo Polje in na Vodnikovo kočo z nekdanjo legendarno oskrbnico Angelco, pa na Planiko, Kredarico in Dolič. Na vsako od obiskanih planinskih koč na naših poteh so ostali lepi spomini, predvsem na večere, ko smo skupaj z ostalimi planinci, kljub utrujenosti, ostali budni dolgo v noč, prepevali slovenske pesmi in marsikatero planinsko tudi »zagodli«.

»Lintverni« smo se zelo zgodaj odločili, da poleg osrednjega cilja – Triglava, vsako leto določimo še enega - nekoliko nižjo goro ali hrib na naši poti. Toda tudi to ni bilo dovolj in poiskali smo si nove izzive. Med prvimi smo se odločili, da za letni pohod izberemo druge smeri po naši lepi domovini, pot Vrhnika- Triglav pa prehodimo samo ob okroglih jubilejih. Naši odločitvi so sledile tudi druge vrhniške pohodne skupine.

 »Lintverni« veljamo za zelo dobro organizirano planinsko pohodno skupino, ki deluje celo leto. Ne  družijo nas samo pohodi, ampak se vsak mesec dobimo tudi na družabnem srečanju. Pred leti smo se dobivali v različnih vrhniških gostilnah, sedaj pa že več let v prostorih  Deltexa. Njegov lastnik Dušan - Lintvern Duno nam nudi prostor, ki je dovolj velik za našo skupino. Na teh srečanjih se veliko pogovarjamo o preteklih pohodih in o raznih prigodah. Če se je komu pripetilo kaj zanimivega in smešnega, ga »oberemo do kosti«.  Ob tej priliki načrtujemo tudi nove pohode, hkrati pa izkoristimo priložnost, da nazdravimo vsem članom, ki so imeli v bližnji preteklosti rojstni dan, slavljenci pa pripravijo skromno pogostitev. Za dobro voljo vedno poskrbimo in smeha nikoli ne manjka.

V zadnjih deseteh letih smo bili tudi mednarodno aktivni. Na povabilo Tonija – Lintverna Cvičkarja in Renata – Lintverna Mornarja smo dvakrat (2005 in 2008) obiskali Belgijo. Ogledali smo si  največje Benelux znamenitosti in prehodili precejšnji del Ardenov, vključno z najvišjim vrhom Belgije. Prav tako pa smo leta 2010 in 2011 izvedli dva več dnevna izleta: v Normandijo in v deželo šampanjca.

Žal smo se v zadnjih letih za vedno poslovili od treh naših članov: od Aleša – Lintverna Goropekarja, od Janeza – Lintverna Funcka in od Ivana – Lintverna Gasilca. V spominih bodo za vedno ostali z nami in njihov duh nas resnično spremlja na vseh naših pohodih in srečanjih.

Lintverni že od svojega nastanka na različne načine dokumentiramo svoje pohode. Glede na možnosti, ki nam jih  nudi sodobna tehnologija, se prilagajamo danim pogojem ter po svojih močeh  tekoče spremljamo in evidentiramo vse dogodke. Ponosni smo, da so z naših pohodov in drugih aktivnosti nastali številni albumi fotografij, dohiteli pa sta nas tudi digitalizacija ter »spletna« revolucija. Prvo spletno stran smo ustvarili že leta 2002, ko smo dokumentirali pohod v Kaninskem pogorju, vendar se ta prvi koncept ni prav »prijel«. Proti koncu leta 2005 pa smo projekt »spletne strani« oživili in ustvarili novo samostojno »Fotogalerijo Lintverni«. Z ustanovitvijo spletne strani Planinskega društva Vrhnika pa je foto galerija Lintvernov dobila še dodaten pomen in veljavo, saj jo zdaj lahko spremljajo tudi ostali številni vrhniški planinci in drugi. Ohranjanje članstva je bila za Lintverne vedno pomembna naloga. Ker ne želimo postati množična pohodna skupina, posvečamo pridobivanju novih članov posebno pozornost. Lintvern lahko postaneš le na priporočilo našega člana, za sprejem pa morajo biti vsi Lintverni.

Pohodna skupina ima tudi svoj znak, ki vključuje tri pomembne simbole naše pohodne skupine: Lintverna – zmaja (planinca, pohodnika), planinski nahrbtnik ter planinsko markacijo. Avtor simbola je Mrakov Pavle, znani vrhniški slikar in kulturni delavec. Vsi člani pa imamo tudi svoja pohodniška imena.

25 letnico obstoja smo počastili, kot se nam planincem spodobi, nadvse pohodniško in seveda veselo. Organizirali smo družabno srečanje, na katerega smo poleg sedanjih članov povabili vse, ki so bili nekoč člani skupine. Odziv nekdanjih članov sicer ni bil najboljši, kar nam je malo žal saj je  bilo na druženju sila planinsko veselo. Tudi letošnji tradicionalni letni pohod Vrhnika - Triglav, ki je potekal po skrajno desni severovzhodni različici, je bil v znamenju našega jubileja.  Udeležili smo se ga skoraj vsi sedanji člani, pridružili pa so se nam še nekateri nekdanji člani in drugi planinci. Bilo je izredno prijetno a hkrati v planinsko pohodniškem smislu za nekatere kar malo naporno in zahtevno.  Še posebej smo bili navdušeni nad  Janezom – Lintvernom Pastirjem, ki se je zaradi nesrečne poškodbe prvič po 12 letih z nami podal v visokogorje ter nad Cirilom – Lintvernom Starim, ki mu tudi zahtevna operacija ni preprečila, da ne bi bil z nami. Omeniti moramo tudi, da smo v jubilejnem letu meseca julija osvojili še zadnjega iz skupine najvišjih slovenskih vrhov – Škrlatico, kar pomeni, da še nismo za »staro šaro«.

In kako naprej v prihodnost, še posebej ob dejstvu, da je za nami že več kot 25 let? Že dolgo nazaj se nas je večina članov odločila za doživljenjsko sodelovanje v skupini. Ko noge in srce  ne zmoreta več, si najdemo svoj prostor znotraj skupine na različne načine in v različnih podskupinah. Že pred leti smo se na pobudo Jožeta – Lintverna Povžarja odločili za »Lintverne več brzin«.  Najbolj pripravljeni in najhitrejši so »Špic pobje«, ki pa so žal s smrtjo Goropekarja ter s staranjem članstva v zadnjih letih kar malo izgubili svoj zagon. Srednja in vsaj zaenkrat še vedno  najštevilčnejša  je podskupina običajnih Lintvernov, ki je zato prejela naziv »Ordinary Lintverns«. Izkušnje s pohodov, različne zdravstvene tegobe  ter vedno večja starost Lintvernov pa so terjali še nadaljno delitev skupine, zato je bila pred leti ustanovljena podskupina »Lintverni z reduktorjem«, ki jim na kratko rečemo kar »Logisti«. Žal se ta podskupina iz leta v leto številčno zelo krepi.

Prav je, da ob zaključku tega zapisa še posebej izpostavimo naši starosti: častnega in prvega vodjo skupine Janeza- Lintverna Pastirja in sedanjega dolgoletnega vodjo skupine Cirila – Lintverna Starega. Hvala vama za vse, kar sta do sedaj storila za Lintverne in ponosni smo na vaju!

Lintverni

Fotografije

 
 
 
 
Untitled Document
 
  BLEGOŠ, 20. junij 2020
Vabilo na planinski pohod
Pohod po okolici Vrhnike – ...
Prvi spominski pohod Zimzelen...
Sončki na Planini nad Vrhniko
Barjani po okolici Vrhnike
Tudi Zimzeleni po okoliških ...
Veseli triglavci po Logaški ...

Vse novice
  Pzs.si
Grzs.si
Gore-ljudje.net
Vrhnika.si
Stara Vrhnika.si
Barje.net
Zavod Ivana Cankarja
Zaplana.net
Planinec.si
Hribi.net
  Vreme ARSO
Vreme Vrhnika
Vreme Slovenija
 
  Stolpi na Planini nad Vrhniko skozi čas z gradnjo zadnjega v letu 2008